Publicat 30/01/2019 12:59CET

Reynés (Naturgy) valora que s'agafi "el bou per les banyes" per datar el tancament de les nuclears a Espanya

Benefici net de Naturgy, 4T del 2018
EPDATA

Insisteix que és al Govern espanyol a qui correspon fixar un calendari per a la clausura d'aquestes centrals

MADRID, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, ha valorat que per fi hi hagi algú que "agafi el bou per les banyes" i plantegi un calendari per al tancament de les nuclears, va assegurar en referncia a la ministra per a la Transició Ecolgica, Teresa Ribera.

En roda de premsa per presentar els resultats del 2018 de la companyia, Reynés va insistir que el calendari de tancament per a aquest tipus de centrals és una cosa que no li toca decidir a les companyies, sinó al Govern central, que és a qui "correspon fixar la política energtica del país i, dins d'aquesta política, les nuclears".

Així, va assenyalar que les companyies han posat "a disposició" del Govern totes les "dades objectives" amb qu compten perqu pugui prendre "la decisió adequada" respecte a aquest calendari de tancament per a les nuclears, "que forma part d'un pla més ampli, el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima".

D'aquesta manera, Reynés, que no va voler comentar res de la cimera al mxim nivell que va tenir lloc dilluns passat entre Teresa Ribera i els primers 'espases' de les tres grans empreses elctriques del país, perqu no era pública i "és molt frívol explicar coses que no han de ser explicades", va assegurar que una vegada es conegui el pla, l'obligació de les empreses ser adaptar-se a aquest calendari.

"Hi ha d'haver un calendari, perqu per a una empresa que inverteix hi ha d'haver un escenari a llarg termini. Ens han de donar una visibilitat a llarg termini", va dir sobre aquesta qüestió, i va afegir que "les companyies hi som perqu, a partir d'un pla global, puguem adaptar-lo al nostre negoci".

L'única cosa que Reynés va revelar dels plans del Govern central és que la prioritat d'aquest full de ruta ser que "la potncia installada sigui suficient per cobrir la demanda". "El pla ha posat aquesta restricció, que és la lgica", va destacar.

NO ES TANCA UN INTERCANVI D'ACTIUS.

Pel que fa a un possible intercanvi d'actius nuclears entre les companyies elctriques, el president executiu de Naturgy va assenyalar que "no es tanca cap opció", encara que va indicar que la posició del grup és diferent a la d'Endesa o Iberdrola, perqu té participacions en aquestes plantes i no compta amb "actius sencers" com les altres dues elctriques.

OPTIMISTA EN ELS CONFLICTES AMB COLMBIA I EGIPTE.

Pel que fa als conflictes oberts amb Colmbia, per l'expropiació d'Electricaribe, i amb Egipte, després del laude favorable del Ciadi que va rebre la companyia el passat any pel problema suscitat amb el país afric per la planta de Damietta, Reynés es va mostrar optimista respecte a les solucions negociades per a tots dos casos.

En el cas de Colmbia, va recordar que la companyia va acudir als tribunals d'arbitratge internacional, encara que va afirmar que el Govern colombi "coneix perfectament la voluntat de trobar una solució i ens ha dit que vol assolir una solució".

A Egipte, malgrat el laude a favor del Ciadi, recorregut pel país afric, va indicar que "en aquesta vida s'ha de buscar la solució més fcil", per la qual cosa s'est treballant per aconseguir també un acord negociat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés