Publicat 9/8/2020 10:30:14 +02:00CET

Reyes Maroto sosté que "hi ha voluntat i consens" per prorrogar els ERTOs

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ofereix declaracions als mitjans de comunicacón durant la seva visita el Parc Warner Madrid, en Sant Martín de la Vega, Madrid (Espanya) a 30 de juliol de 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

   BARCELONA, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

   La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha sostingut que hi ha "voluntat i consens" per prorrogar els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTOs) com a mesura contra les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia del coronavirus, tant per part dels agents socials com per part del Govern central.

   "Serà en el marc del diàleg social on es posi data a aquesta pròrroga però l'important és donar un missatge de tranquil·litat a treballadors i empreses", ha defensat en una entrevista d''El Periódico' aquest diumenge recollida per Europa Press.

   Preguntada per si hi haurà ajudes directes a les empreses, ha dit que el Govern central ha impulsat dos plans específics per a les illes Canàries i Balears i un pla d'inversió general en l'àmbit del turisme, amb el qual preveuen compensar l'impacte del coronavirus i "abordar les grans transformacions que el sector necessita i demanda".

   "El fons distribuirà en funció de projectes, no del pes de la població o del PIB de la comunitat. Fins i tot hi haurà projectes de diferents comunitats autònomes" amb la finalitat de dur a terme un repartiment transversal dels recursos, ha explicat.

EL TURISME

   Segons ella, el turisme es recupera de forma lenta després de l'impacte de la pandèmia: "Estem controlant els rebrots, però el risc resta confiança al consumidor. A més, el primer país emissor ens ha imposat una quarentena que ha minvat la confiança del turista britànic per una possible nova quarentena en un futur".

   Sobre la quarentena obligatòria imposada pel Regne Unit als qui tornin d'Espanya, ha assegurat que el Govern central treballa en la transparència de les dades i que la situació epidemiològica a Espanya és "asimètrica", cosa que sosté que les autoritats haurien de tenir en compte en les seves recomanacions.

   "A més, les comunitats estan fent un esforç ingent per controlar els rebrots", i ha apostat per protegir els llocs de treball i el teixit productiu fins que existeixi una vacuna o un tractament efectiu contra el Covid-19 en 2021.

   Ha situat la confiança dels ciutadans com a element clau per recuperar el consum: "Hi ha una taxa d'estalvi alta que ens permetrà permetre temps. Quant aguanterem? Depèn de la confiança i que la pandèmia estigui controlada".

RESERVA DE PRODUCTES SANITARIS

   Ha assegurat que Espanya s'ha convertit en un país exportador de productes sanitaris, després de registrar un "un efecte crida amb iniciativa pública i privada" en la producció d'aquest material que avui permet evitar dependre les compres internacionals.

   "Al mes ja es fabriquen a Espanya 110 milions de mascaretes" i hi ha hagut 350 sol·licituds per valor 101 milions d'euros a la convocatòria per subvencionar la producció de material sanitari llançada pel Govern.

NISSAN I ALCOA

   Preguntada pel tancament de Nissan a Catalunya i els acomiadaments a Alcoa, ha dit que són empreses que no han dut a terme una "transformació" cap a productes i processos innovadors.

   "Hi ha empreses que no entren en crisis perquè s'anticipen; a les que no s'anticipen, l'Estat les ajuda, però per moltes ajudes, si no hi ha un projecte industrial, no sobreviuran", ha afirmat.

   Sobre si hi ha propostes de compra o reindustrialització de Nissan, ha dit: "Tenim projectes, estem avançant però seré prudent per no generar falses expectatives. Zona Franca és un pol de coneixement, s'està generant un ecosistema de start-ups al seu al voltant que poden ajudar qualsevol inversor".