MADRID 22 des. (EUROPA PRESS) -
La Sala civil del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts que la revista 'Mongolia' haur d'indemnitzar amb 40.000 euros Ortega Cano per vulnerar el seu dret a l'honor i a la prpia imatge en divulgar amb finalitats publicitries un fotomuntatge amb el qual es va fer "escarn" de l'extorero.
La Sala ha desestimat el recurs de cassació interposat per l'Editorial Mong S. L., propietria de la revista humorística, contra la sentncia de l'Audincia Provincial de Madrid que, igual que la dictada per un jutjat d'Alcobendas (Madrid), va declarar la vulneració d'aquest dret i li va imposar el pagament de 40.000 euros per danys i perjudicis.
Segons els fets provats, l'entitat Editorial Mong S.L. (EM) va elaborar i autoritzar la difusió d'un cartell titulat 'Mongolia Musical 2.0' en qu es "mostrava un fotomuntatge amb la cara de l'ex matador de toros i el cos d'un extraterrestre sostenint entre les seves mans un cartell amb el text 'abans de La Rioja que murcians'".
El personatge, a més, est dient 'Estem tant a gustet...', tot aix sobre un fons en el qual es veia un platet volant en un paisatge aparentment no terraqüi i acompanyat de la llegenda 'Divendres de dolors... dissabtes de ressaca'.
En un comunicat, el Suprem ha assenyalat que, segons els fets provats, en cap moment Ortega Cano va autoritzar l'ús de la seva imatge per a tal fi.
MPLIA DIFUSIÓ
A més, assenyala que el cartell es va difondre mpliament, tant en suport material --alguns van ser collocats en les zones més freqüentades del centre de Cartagena--, com en suport digital --mitjanant la seva publicació a la pgina web de la revista (www.revistamongolia.com), i en els seus comptes a les xarxes socials.
Per aquesta campanya, l'editorial va obtenir entorn de 1.000 euros mensuals de beneficis, segons el comunicat.
Quant a la intromissió illegítima en la prpia imatge del demandant, la Sala afirma que resulta patent davant la provada utilització de la seva imatge amb finalitats publicitries sense haver obtingut prviament el seu consentiment per a tal fi.
En aquest sentit, explica que la suposada intenció crítica allegada per la recurrent "no es reflecteix en el cartell jutjat, ats que la composició fotogrfica en la qual es pretenia centrar l'atenció del públic no s'integrava en cap article informatiu o d'opinió sobre el demandant", sinó que es va usar per publicitar un espectacle musical i, per tant, com a mer reclam per vendre entrades, com també van declarar les altres sentncies.
De la mateixa manera, afegeix que d'acord amb les característiques del fotomuntatge i els textos que l'acompanyaven, "es va fer escarn del demandant, en el seu moment figura del toreig, mitjanant la prpia composició fotogrfica i uns textos que, integrats en el cartell, centraven l'atenció de l'espectador en l'addicció del demandant a les begudes alcohliques, revivint així un episodi de la seva vida pel qual ja havia complert condemna, i en definitiva atemptant contra la seva dignitat".