Publicat 24/4/2017 14:05:37CET

RetailCat demana unificar l'obertura de comerços en festius i fixar l'inici de rebaixes

RetailCat
RETAILCAT

Reclama la implantació dels 'Business Improvement Districts'

BARCELONA, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Unió d'Entitats de Retail de Catalunya (RetailCat), impulsada per Barcelona Oberta, Cecot Comerç, Comertia i la Fundació Barcelona Comerç, ha presentat aquest dilluns al Parlament les seves esmenes sobre la nova Llei de comerç de la Generalitat, i ha reclamat unificar l'obertura de comerços en festius i fixar l'inici de rebaixes, entre altres mesures.

Així, en relació a l'article 37 sobre exclusions d'horari comercial general, RetailCat ha demanat que la nova llei disposi que els vuit festius d'obertura comercial proposats per la Generalitat siguin els mateixos per a tots els establiments, per evitar el "desconcert" generat en dies com Sant Jordi, i que els municipis puguin afegir-ne dos més, ha informat l'entitat en un comunicat.

També ha demanat que els establiments de menys de 150 metres quadrats puguin obrir sigui quina sigui la seva activitat --no només els d'alimentació-- i sigui quina sigui la població del municipi --no només els de menys de 5.000 habitants--, pertanyin o no a un grup empresarial.

El president de RetailCat, Joan Carles Calbet, ha explicat que la millor opció per articular això és la implantació dels BIDs (Business Improvement Districts), un model d'organització de promoció publicoprivada per a la gestió de zones amb altes concentracions de negocis.

"És l'única via per aconseguir eixos comercials urbans potents i competitius. És impossible que una única llei de comerç pugui adaptar-se a totes les particularitats de cada municipi i de cada eix comercial urbà. La manera de fer-ho és amb els BIDs", ha recalcat Calbet, que ha afegit que aquest model permet regular els horaris comercials, les promocions, la mobilitat, l'accessibilitat, les inversions i els serveis a empreses i usuaris.

"Exigim que la llei comprometi el Govern català a desenvolupar la normativa que regula aquest tipus de gestió a l'espai públic, sigui perquè disposa de capacitat legislativa o perquè insta el Govern central a impulsar-la", ha afegit.

Per RetailCat també és necessari eliminar de la llei qualsevol possibilitat que un municipi, pel simple fet de tenir una àrea comercial, pugui ser declarat municipi turístic, una catalogació que, segons Calbet, ha d'anar vinculada a mèrits propis: "No pot ser l'excusa perquè alguns centres comercials aprofitin i obrin cada dia festiu de l'any com passa ara, ni perquè es repeteixin casos com el de la Roca del Vallès".

Sobre les rebaixes, l'entitat ha reclamat una correcció de les temporades de rebaixes, de dues a quatre --hivern, primavera, estiu i tardor-- i que es garanteixi un consens en la data d'inici de cadascuna d'aquestes campanyes: "Les rebaixes són l'única promoció que garanteix els drets dels consumidors, per això és bo fer-les amb totes les garanties al final de cada temporada".

COMERÇ EN LÍNIA

També ha demanat ampliar l'article 16 sobre la venda de productes per internet perquè quedi recollida l'equiparació de la fiscalitat de les transaccions comercials amb independència del canal de venda i la ubicació de la seu de l'empresa que ven el producte o servei.

"Per obrir una botiga física se'ns demana tot tipus de requisits i se'ns fa tot tipus de controls, en canvi per internet no es fa res d'això", ha dit Calbet, que ha afirmat no estar en contra del comerç en línia, però defensa la igualtat de condicions per a tots els operadors.

Finalment, RetailCat ha plantejat que la llei valori una taxa per fer front a l'increment del transport de repartiment de comandes a domicili lligat a la venda per internet, que reguli la venda a pèrdues i també l'economia col·laborativa perquè els intercanvis només es puguin fer entre particulars.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.