Actualitzat 26/09/2014 20:26

Pujol nega corrupció i es cenyeix al llegat del seu pare

El expresidente de la Generalitat Jordi Pujol enfadado en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

L'oposició censura que no aclareixi res i CiU el critica però defensa el seu projecte polític

   BARCELONA, 26 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'expresident Jordi Pujol ha negat ser un corrupte i ha limitat les explicacions a detallar la història de com el seu pare va guardar uns fons per a ell i la seva família a l'estranger, una suma que el 1980 ascendia a 140 milions de pessetes.

   "Personalment puc dir que jo no he estat un polític corrupte. Simplement això", ha afirmat durant la seva intervenció davant de la Comissió d'Assumptes Institucionals, en què ha defensat que mai ha rebut diners a canvi d'una decisió administrativa, i ha acusat a l'oposició d'enredar-ho tot frívolament contra ell i contra CiU.

   En la primera intervenció, ha desgranat amb un to pausat la història de com el seu pare, Florenci Pujol, va fer fortuna amb el cotó i de com, espantat pels riscos derivats del compromís polític del seu fill, va decidir llegar-li uns fons a l'estranger, per si de cas algun dia havien de sortir del país.

   Malgrat les peticions de l'oposició, no ha aportat cap document que reculli l'origen d'aquests fons, i s'ha limitat a llegir fragments d'una carta que el seu pare li va enviar a la seva dona, Marta Ferrusola, per dir-li que aquests recursos eren per a ells: "Per al dia que el Jordi, tu i els vostres fills hàgiu d'aneu-vos-en".

   Pujol ha remarcat que ja tenia diners quan va començar en la política i a l'arribar a la presidència, pel que ha negat que el mogués l'afany d'enriquir-se, sinó el de tirar endavant un projecte que ja va esbossar el 1958 en el seu llibre 'Construir Catalunya'.

L'ORIGEN DELS DINERS NO ÉS IL·LÍCIT

   "L'existència de diners a l'estranger pot ser molt criticada però no pressuposa que el seu origen sigui il·lícit. No va sortir de l'erari públic", segons ha dit Pujol, que ha defensat que en la seva etapa al capdavant de la Generalitat va intentar establir ponts, buscar solucions, evitar conflictes polítics i socials i conciliar interessos, però sense corrupció.

   Ha assegurat que a cada moment va demanar quedar al marge de la gestió d'aquests fons, de la qual es van encarregar dos amics del seu pare --els noms dels quals segueix sense revelar-- fins que va passar a encarregar-se un dels seus fills --del qual tampoc n'ha revelat la identitat--.

   Aquests 140 milions de pessetes en dòlars que tenia el 1980 es van incrementar "significativament" a causa de la inflació i les devaluacions que va patir la pesseta, tot i que no ha dit quant van créixer.

TENSIÓ AMB ELS GRUPS

   Després d'aquesta primera intervenció ha arribat el torn dels grups, que li han preguntat si l'origen d'aquests fons a l'estranger és la venda "fraudulenta" d'accions de Banca Catalana o de comissions per contractacions de la Generalitat durant els seus anys al capdavant del Govern.

   Li han reclamat que "tiri de la manta" i aprofundeixi en les explicacions sobre l'origen d'aquests fons, lamentant que en la seva primera intervenció no hagués anat molt més enllà del que ja va explicar en el comunicat del 25 de juliol, en què confessava l'existència de comptes a l'estranger.

   També li han preguntat si l'actual president, Artur Mas, i alguns dels consellers que ja eren en els seus governs sabien l'existència de fons a l'estranger, i li han preguntat si existia una trama corrupta en els seus executius.

ESBRONCA A L'OPOSICIÓ

   Aquestes preguntes han enfadat l'expresident, que en el seu segon torn de rèplica ha esbroncat els grups per oferir la imatge que tot era un desastre: "Si tot hagués estat tan corrupte no s'hagués aguantat", segons ell, i ha subratllat que la seva compareixença era per parlar del llegat del seu pare, no de si hi va haver corrupció en els seus governs.

   El to irat ha molestat l'oposició, que ha censurat que no hagi respost a les preguntes que se li han formulat, el que ha portat fins i tot al diputat de la CUP David Fernández a abandonar la comissió.

   Pujol ha insistit que sí ha complert amb el seu deure davant de la Cambra perquè el Parlament "ara sap moltes més coses que no sabia", i ha reivindicat que, amb la seva confessió a finals de juliol, es va despullar davant de l'opinió pública.

   La tensió de Pujol amb alguns grups s'ha repetit també amb la intervenció del líder de CiU al Parlament, Jordi Turull, que ha arremès contra les intervencions de l'oposició, especialment de PP i C's, als quals ha acusat de difamar i de voler "embrutar més" tot el relacionat amb CDC i amb CiU.

   Després de desaprovar els fets confessats per l'expresident, Turull ha reivindicat que la federació no renuncia ni renega del projecte polític que va impulsar durant els seus 23 anys de govern: "Estem dolguts i no aprovem els fets del comunicat, però reconeixem el molt i molt que Pujol ha fet per Catalunya durant la seva vida".

GRAN EXPECTACIÓ

   La compareixença ha aixecat una forta expectació, fent que una vintena de fotògrafs s'amunteguessin en la part posterior de la sala, arribant fins i tot a interrompre's la sessió en algun moment perquè l'estrèpit dels espetecs dels trets de les cambres fotogràfiques dificultava seguir el debat.

   Sempre sota l'atenta mirada dels primeres espases de tots els grups que formen l'arc parlamentari --excepte el líder d'ERC, Oriol Junqueras--, Pujol ha allargat el seu relat una mica més de la mitja hora que estava prevista, sense aturar-se a escoltar els càntics i proclames contra la seva persona de la protesta convocada per l'associació Somatemps a les portes de la Cambra.

   L'expresident havia arribat al Parlament dues hores abans de començar la seva intervenció, i ha entrat al despatx de la presidenta, Núria de Gispert, on ha dinat amb ella mentre acabava de perfilar el seu discurs davant de la Comissió.

   Tot i això, no ha pogut evitar els insults a la sortida de la Cambra, on no ha fet declaracions als mitjans i l'han acompanyat diputats de CiU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés