Actualitzat 14/10/2014 13:57

Mas preveu treure les urnes el 9N com a pas previ a unes plebiscitàries

Artur Mas, pte.Generalitat
Foto: GENERALITAT

Creu que aquests comicis són el que "més tem" el Govern espanyol i demana recompondre el consens

BARCELONA, 14 Oct. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que preveu que el 9 de novembre hi hagi locals oberts, urnes i paperetes per fer una consulta, tot i que ha situat aquest escenari com un pas previ a una "consulta definitiva" en forma d'eleccions plebiscitàries en què els partits hi vagin amb una llista i programa conjunts.

   En una roda de premsa de dues hores a la galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, ha explicat que el Govern català manté el seu objectiu de fer una consulta el 9 de novembre en base al marc general de competències exclusives de "foment de la participació ciutadana", sense concretar com es desenvoluparà ni si ho farà en base al títol tercer de la Llei de Consultes.

   Mas ha renunciat així a convocar la consulta en base al decret de convocatòria signat fa 17 dies, però ha mantingut una votació amb la doble pregunta pactada el 2013 que serveixi de consulta anticipada abans d'unes eleccions: "Que la gent entengui que aquesta és una oportunitat, no definitiva però sí per fer un pas de gegant cap a la consulta definitiva".

   Després que la reunió d'aquest dilluns acabés amb el consens mostrat fins ara per l'Executiu i els partits proconsulta, Mas ha subratllat que el Govern català segueix endavant i agafa les regnes per fer el 9N, tot i que ha confiat que en els pròxims dies es pugui recompondre la unitat: "La baula del consens s'ha desencaixat i depèn dels partits que no es trenqui".

   Ha reconegut que el seu govern està ara més sol que abans, pel que ha reclamat més implicació de la societat per poder dur a terme el 9N: "Necessitem la gent més que mai, perquè quan ets una mica més feble el que fa falta és utilitzar tot el que puguis per convertir debilitats aparents en fortaleses".

   Aquesta implicació ciutadana serà imprescindible per portar a terme la consulta tal com la preveu Mas, que, tot i que ha evitat detallar aspectes logístics, sí que ha explicat que caldrà la participació de 20.000 voluntaris i la col·laboració d'ajuntaments i entitats per poder posar "els punts de votació, les urnes i les paperetes".

   Sobre si els catalans poden estar segurs que el Govern català posarà les urnes al carrer, el president català ha respost que ell farà tot el que estigui en la seva mà, i ha reptat el Govern espanyol a trobar la forma d'impugnar aquest nou mecanisme de participació ja que no preveu signar cap decret: "Aquesta vegada no els ho posarem tan fàcil".

   De l'èxit d'aquest 9N dependrà en part que se celebrin plebiscitàries quan es donin les condicions, unes eleccions que Mas ha dit que només tindrà sentit convocar si els partits li donen mostres que estan disposats a treballar en una llista i programa unitari, cosa que ara "està més verd que madur".

IDEA DE MAS, NO DEL GOVERN CATALÀ

   Ha explicat que a la reunió d'aquest dilluns n'hi havia que apostaven per mantenir com fos el decret de convocatòria, una idea que "queda bé dir-la però no serveix per a res", i ha assegurat que l'únic que el Govern espanyol no sap com carregar-se són unes eleccions que ell faria de manera ordinària però que els partits convertirien en plebiscitàries.

   Tot i que ha precisat que l'aposta per unes plebiscitàries és la seva opinió personal i "no la del Govern (català) ni necessàriament la de CiU", ha insistit moltes vegades que aquesta és l'única manera de portar a terme la consulta a Espanya de manera que a tot el món es pugui llegir el resultat de la votació com una victòria o una derrota.

REGISTRE PRESENCIAL

   Mas ha afirmat que es donaran a conèixer els aspectes logístics quan correspongui, tot i que ha avançat que preveu que hi hagi "centenars" de punts de votació --fonts presents en les reunions parlaven aquest dilluns de 700--, que gairebé tots seran titularitat de la Generalitat i que s'hagin de mobilitzar 20.000 voluntaris.

   També ha explicat que no hi haurà registres previs i que els ciutadans que vulguin votar el 9 de novembre s'hauran de registrar aquest mateix dia acudint al punt de votació i presentant el seu document d'identitat, de manera que no hi hagi cap problema des del punt de vista de la protecció de dades i s'eviti que hi hagi ciutadans que puguin denunciar el Govern català per aquesta raó.

   "Això seria un ridícul internacional terrible que no estic disposat a assumir", ha sostingut, i ha explicat que aquest nou format de votació permetrà ampliar el cens més enllà del que preveia el decret de convocatòria, incorporant, per exemple, els catalans que visquin a la resta d'Espanya i que aquest dia es desplacin a Catalunya per votar.

   Mas ha garantit que hi haurà mecanismes perquè la consulta es faci amb garanties i s'evitin fraus, i fonts del Govern català han explicat a Europa Press que els ciutadans només podran votar en el punt de votació que els correspongui segons la direcció que figuri en el seu DNI, per la qual cosa una vegada hagin votat quedaran registrats i no ho podran repetir.

MISSATGE A RAJOY

    Mas també ha llançat una advertència al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, recordant-li que "a vegades les notícies excel·lents només duren unes hores", i ha alertat que s'equivocaran els qui pensin que la consulta queda anul·lada perquè hagi disminuït el consens entre el Govern català i els partits proconsulta.

    Així i tot, ha reclamat a les forces que reprenguin el camí del consens i facin pinya contra "l'adversari real i poderós que és l'Estat espanyol", i els ha alertat que podrien fer perillar la votació del 9 de novembre si ara abandonen el bloc favorable al 'dret decidir' i s'alineen amb els qui rebutgen la consulta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés