Actualitzat 20/07/2015 13:02

El responsable de la reforma constitucional de C's proposa aplicar a Catalunya l'article 155

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El catedràtic de Dret Constitucional Francesc de Carreras, que pilota la proposta de reforma constitucional que presentarà Ciutadans (C's), ha advertit dels perillosos límits als quals està arribant l'"onada de desobediència a les lleis" a Catalunya amb les pretensions independentistes, i ha assenyalat que el Govern espanyol podria aplicar, si és necessari, l'article 155 de la Carta Magna.

   Segons explica en una columna d'opinió publicada aquest dilluns a 'El País', la redacció d'aquest article és molt semblant a un punt recollit a la Constitució alemanya, i suposaria utilitzar un mecanisme de "coerció federal" en cas que a Catalunya s'aprovés una llei de transitorietat i es declarés la independència després de les pròximes eleccions autonòmiques.

   De Carreras indica que, mentre que el mecanisme previst en Constitucions d'altres Estats federals és més "greu" per a l'autonomia, a Espanya es tractaria "simplement" que el Govern central pogués adoptar "les mesures necessàries" perquè una comunitat autònoma compleixi les obligacions que la Constitució o la llei li imposen o per protegir l'"interès general d'"Espanya" quan s'atempti greument contra ell.

   Per a això, segons la Constitució, l'Executiu central podrà "donar instruccions a totes les autoritats de la comunitat", assenyala el catedràtic abans de subratllar que "no es tracta d'una suspensió de l'autonomia, ni de la dissolució d'algun dels seus òrgans".

   De Carreras, que està elaborant la proposta per a C's al costat de l'exeurodiputat d'UPyD Francisco Sosa Wagner i l'advocada de l'Estat Elisa de la Nuez, precisa que l'article 155 de la Constitució implicaria "la modificació de la relació jeràrquica de les autoritats autonòmiques --legislatives, governatives i administratives-- pel fet d'incomplir reiteradament les seves obligacions".

MENYSPREEN EL DRET I "AQUÍ NO PASSA RES"

   El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona lamenta el "menyspreu al Dret" que, segons la seva opinió, s'ha instal·lat els últims anys a "la Catalunya oficial", on governants i dirigents de partits nacionalistes declaren estar disposats a "saltar-se la llei o incomplir una sentència".

   Malgrat això, "aquí no passa res", i els mitjans de comunicació no solen "parar especial atenció a les constants vulneracions de l'Estat de Dret", afegeix.

   Alhora, critica la "covardia" que veu en alguns sectors influents de la societat, com ara sindicats, empresaris i associacions, que estan d'acord amb aquests nacionalistes o no ho estan però "es mantenen còmodament callats per no ficar-se en embolics".

   "Aquesta onada de desobediència al Dret està arribant a perillosos límits", afirma, i recorda que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va dir que pretén "colar gols a l'Estat" i que el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, va advocar per ignorar la legalitat espanyola si xoca amb el "mandat democràtic del poble de Catalunya".

"COP POSTMODERN D'ESTAT"

   De Carreras veu en aquestes declaracions un llenguatge de "ruptura i confrontació" amb el qual es divideix entre "els nostres i els altres, els catalans i els espanyols".

   A aquest "malsà ambient cívic" en què s'entra en campanya per a les pròximes eleccions catalanes, se suma el que el catedràtic considera una "delirant fórmula" i "una espècie de cop postmodern d'Estat": la idea dels independentistes de separar Catalunya d'Espanya si obtenen una majoria favorable el 27 de setembre.

   En aquest escenari, el Govern espanyol podria declarar l'estat de setge, previst a l'article 116 de la Constitució, tenint en compte que un dels suposats és que perilli "la integritat territorial de l'Estat".

   Tot i això, el responsable de la reforma constitucional de Ciutadans creu que aquesta opció cal "rebutjar-la de moment" ja que la llei només preveu aquesta mesura quan la situació "no pugui resoldre's per altres mitjans".

   De Carreras afirma que cap autoritat autonòmica pot "colar gols a l'Estat", que està "ben proveït jurídicament per defensar-se". Als partits que volen la independència, els ha recordat que "hi ha procediments per a això" i que han de complir certs requisits, els quals no poden basar-se en "l'engany, l'ocultació, la mentida i la deslleialtat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés