Actualitzat 18/02/2021 17:48 CET

Repsol perd 3.289 milions en 2020 per l'impacte històric del Covid-19

REPSOL - Archivo

Millora les estimacions amb un benefici net ajustat de 600 milions l'any i retalla un 28% el seu deute net

MADRID, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

Repsol va registrar unes pèrdues netes de 3.289 milions d'euros el 2020 després de registrar per la crisi mundial del Covid-19 uns impactes de gairebé 3.900 milions d'euros en la valoració dels seus inventaris i per l'ajust del valor d'actius d''Upstream' (Exploració i Producció), ha informat la companyia.

El 2019, el grup ja va tenir unes pèrdues de 3.816 milions d'euros, encara que en aquella ocasió va ser a causa dels ajustos que va realitzar en el valor comptable d'alguns dels seus actius per abordar el compromís de ser una empresa zero emissions netes l'any 2050.

En concret, la situació sense precedents provocada pel coronavirus ha tingut un impacte negatiu de 978 milions d'euros en els inventaris de la companyia. Al llarg de l'exercici, es va produir una caiguda gairebé sense precedents dels preus del cru i del gas --amb un descens del 35% en la cotització mitjana en 2020 del cru Brent i del 19% en el gas Henry Hub-- i un històric col·lapse de la demanda.

A més, el grup presidit per Antonio Brufau ha ajustat les seves hipòtesis de preus, la qual cosa ha afectat al valor comptable dels seus actius d''Upstream', fet que es reflecteix en un impacte de 2.911 milions d'euros.

No obstant això, malgrat un escenari marcat per una complexitat sense precedents per la pandèmia mundial del coronavirus, Repsol va obtenir el 2020 un resultat net ajustat, que mesura específicament l'acompliment dels negocis de l'empresa, de 600 milions d'euros.

Aquest resultat net ajustat, un 70% inferior als 2.042 milions d'euros de 2019, millora les previsions dels analistes per a la companyia i confirma la resiliència de la multienergètica en un entorn especialment complicat per al seu sector.

De fet, la crisi del Covid-19 ha impactat les petrolieres el 2020, amb fortes pèrdues netes per a grans del sector com Shell (-17.903 milions d'euros), BP (-16.765 milions d'euros), Total (-5.980 milions d'euros) i Equinor (-4.539 milions d'euros).

EL QUART TRIMESTRE DEIXA ENRERE EL PITJOR DE LA PANDÈMIA

En el quart trimestre, i després de les mesures implementades per fer front a la crisi del Covid-19 amb el llançament al març d'un Pla de Resiliència, així com de l'inici de la recuperació de la demanda i dels preus dels productes, Repsol va situar el seu benefici net ajustat en els 404 milions d'euros, xifra similar al mateix període de 2019.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va destacar que el 2020, exercici també en el qual la companyia va llançar el seu nou Pla Estratègic 2021-2025, el grup ha afrontat "un escenari sense precedents i ha posat les bases del futur de la companyia".

"Hem demostrat de nou la solidesa del nostre projecte, exercit un paper de servei públic essencial i ratificat una vegada més que som una empresa útil per a la societat", va dir.

POSITIVA GENERACIÓ DE CAIXA LLIURE DE 1.979 MILIONS.

A més, el grup va demostrar la seva fortalesa davant aquest difícil escenari, amb una positiva generació de caixa lliure de 1.979 milions d'euros i una reducció del deute net del 28% --en 1.178 milions d'euros durant l'exercici-- fins a situar-la en 3.042 milions d'euros a tancament de 2020.

Així mateix, la companyia va apostar per la digitalització, que ha aportat 334 milions d'euros i es preveu que l'impacte positiu dels projectes de digitalització superi ja en 2022 els 800 milions d'euros anuals respecte a l'inici del Programa de Digitalització, en 2018.

La liquiditat del grup es va situar en 9.195 milions d'euros a 31 de desembre, la qual cosa cobreix en 3,23 vegades els venciments a curt termini. En aquest sentit, Repsol va reforçar l'any passat la seva posició financera mitjançant cinc emissions de bons per un total de 3.850 milions d'euros, dels quals 1.500 milions corresponen a bons perpetus subordinats.

DISMINUEIX UN 5% EL SEU INDICADOR D'INTENSITAT DE CARBONI

D'altra banda, durant 2020 Repsol va disminuir un 5% el seu Indicador d'Intensitat de Carboni respecte als nivells de 2016. Si es descompta la menor activitat derivada del Covid-19, la reducció es va situar en un 3,7%.

La companyia ha eliminat 2,4 milions de tones de C02 des de 2014 i s'ha marcat objectius més ambiciosos en el seu pla estratègic, en el qual es fixa una disminució de la intensitat de carboni del 12% per 2025, del 25% per 2030 i del 50% per 2040.

Per àrees de negocis, va destacar Comercial i Renovables, que va obtenir un resultat de 485 milions. Repsol va continuar veient créixer el seu nombre de clients de la seva aplicació digital Waylet, tancant amb més de dos milions registrats, i ja compta amb 1,13 milions de clients d'Electricitat i Gas i gairebé 3.300 megavats (MW) de capacitat total instal·lada de generació baixa en carboni.

Per la seva banda, Exploració i Producció va obtenir un resultat de 195 milions d'euros en 2020, millorant ja en el quart trimestre el resultat obtingut en el mateix període de l'any anterior.

El grup va implantar mesures de reducció de costos i va redefinir plans d'explotació d'actius per fer front a la caiguda dels preus dels hidrocarburs. La producció mitjana va aconseguir els 648.000 barrils equivalents de petroli al dia, en línia amb el nou pla estratègic, que prioritza el valor sobre el volum, i es van concloure nou sondejos, set d'ells amb resultat positiu, xifra que representa el màxim nombre de pous comercials descoberts en un sol any per la companyia en tota la seva història.

Mentre, l'àrea Industrial va registrar un resultat de 297 milions d'euros per la menor activitat i la caiguda dels marges de refí. En aquest sentit, l'empresa va continuar evolucionant per transformar les seves instal·lacions en hubs multienergètics capaços de generar productes de baixa, nul·la o fins i tot negativa petjada de carboni i d'impulsar nous models de negoci basats en la digitalització i la tecnologia.

AJUNTA EL 26 DE MARÇ I DIVIDEND COMPLEMENTARI DE 0,30 EUROS

D'altra banda, el consell d'administració de Repsol ha convocat Junta General d'accionistes per al proper 26 de març, en la qual es proposarà pagar al juliol un dividend complementari de 0,30 euros bruts per acció amb càrrec als beneficis de l'exercici 2020.

Així mateix, se sotmetrà als accionistes en la Junta, en la qual donat les condicions excepcionals pel Covid-19 es recomana la participació telemàtica, el repartiment d'un altre dividend, assimilable al tradicional pagament a compte de l'exercici 2021, de 0,30 euros bruts per acció, la distribució de la qual es farà efectiva al llarg del mes de gener de 2022, en la data en la qual concreti el consell d'administració.

A més, Repsol ha acordat engegar d'un programa de recompra d'accions pròpies per un màxim de 40.494.510 accions, representatives del 2,58% del capital social, aproximadament, amb l'únic propòsit d'adquirir les accions corresponents al 'scrip dividend' del passat mes de gener, les quals s'amortitzaran en cas que s'aprovi la reducció de capital que es proposarà a la Junta d'accionistes.

També se sotmetrà a la Junta la reelecció com a consellers de Manuel Manrique, Mariano Marzo, Isabel Torremocha, Luis Suárez de Lezo i la ratificació del nomenament per cooptación i reelecció com a conseller de Rene Dahan. Així mateix, ha pactat proposar el nomenament com a consellera d'Aurora Catá, després de la finalització del mandat de Maite Ballester.

Catá, presidenta de Barcelona Global i membre del Comitè Executiu de l'Agrupació d'Antics Alumnes de IESE, és consellera independent i presidenta de la Comissió d'Auditoria d'Atresmedia, i consellera independent i presidenta de les comissions de Nomenaments i de Retribucions de Banc Sabadell.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés