Publicat 29/04/2021 08:10CET

Repsol guanya 648 milions fins al març impulsat per la recuperació del cru i deixa enrere les pèrdues

Archivo - Arxivo - El CEO de Repsol, Josu Jon Imaz
REPSOL - Archivo

MADRID, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

Repsol ha obtingut en el primer trimestre d'aquest any un benefici net de 648 milions d'euros, enfront de les pèrdues de 487 milions d'euros registrades en el mateix període de l'exercici anterior, quan va dur a terme un ajust fort d'inventaris pel descens en els preus del cru i del gas, i per la davallada que es començava a notar en la demanda per l'inici de la pandèmia del coronavirus.

Segons ha informat la companyia, aquests guanys en els tres primers mesos d'aquest any es deuen a "una eficient gestió" que li ha permès afrontar el difícil context provocat per la crisi del Covid-19, malgrat que pandèmia ha continuat "llastrant l'economia global durant els primers mesos de l'exercici". Durant el primer trimestre, Repsol ha aprofitat la recuperació que va començar a observar-se en els preus del cru després de la seva abrupta caiguda el 2020 i ha pogut millorar les xifres obtingudes en el mateix període de l'any passat.

Després que l'any passat la pandèmia enfonsés la demanda mundial i els preus de les matèries primeres de referència internacional --amb descensos sense precedents que van portar al cru Brent a mínims de 15 dòlars per barril a l'abril de 2020 i a una cotització mitjana per a l'exercici de 41 dòlars--, en aquests tres primers mesos de 2021 la cotització mitjana del Brent es va incrementar fins als 61 dòlars per barril, la qual cosa va comportar la revaloració dels 'estocs'. Per altra banda, la del gas Henry Hub es va situar en 2,7 dòlars per MBtu, similar al trimestre precedent.

A més, el resultat net ajustat, que mesura específicament com van els negocis del grup, es va situar en 471 milions d'euros, un 5,4% superior al primer trimestre de l'exercici passat, amb un destacat comportament de les àrees d'Exploració i Producció i de Química.

La companyia presidida per Antonio Brufau ha assenyalat que el model integrat de negoci de Repsol ha estat "determinant" per aconseguir una xifra positiva en un context de gran dificultat, que va afectar de forma notable a Refí i a Mobilitat.

En aquest sentit, la posada en marxa del pla estratègic 2021-2025, llançat pel grup el passat mes de novembre, i les mesures que ha implantat per fer front a la pandèmia, han mostrat la seva eficàcia i han tingut el seu reflex en una millora de tots dos resultats pel que fa a els obtinguts en el mateix període de 2020, segons la companyia.

FLUX DE CAIXA OPERATIU POSITIU DE 1.030 MILIONS.

Tots els negocis de Repsol van obtenir un flux de caixa operatiu positiu, que per al conjunt del grup va ascendir a un total de 1.030
milions d'euros, i un flux de caixa lliure també positiu, que va sumar un total de 507 milions.

El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha posat en valor l'acompliment positiu obtingut pel grup en aquest trimestre "en un entorn extremadament difícil" que obliga a seguir treballant "dur, de la manera més eficient i flexible possible".

"Estem assentant les bases de futur de Repsol, avançant en els nostres objectius de descarbonització amb projectes capdavanters que reforcen la indústria espanyola i ajuden la recuperació de la crisi", va afegir.

Alineada amb aquesta estratègia de ser protagonista en la transició energètica, Repsol va destinar un 40% de les seves inversions del primer trimestre a projectes baixos en carboni.

REDUEIX EL SEU DEUTE NET EN 326 MILIONS

Pel que fa a el deute net, l'energètica el va reduir en 326 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, un 5%, fins a situar-la en 6.452 milions.

Per la seva banda, la liquiditat de Repsol s'ha situat en 8.456 milions d'euros a tancament del primer trimestre, la qual cosa representa 2,93 vegades els venciments a curt termini. Amb l'objectiu de reforçar la seva posició financera, la companyia va tancar al març una emissió de bons subordinats per un import de 750 milions d'euros.

Pel que fa a la retribució a l'accionista, la junta general d'accionistes va aprovar el passat 26 de març un dividend complementari de 0,30 euros bruts per acció en efectiu, amb càrrec als beneficis de l'exercici 2020, que se suma a l'abonat al gener. També va aprovar el repartiment, assimilable al tradicional pagament a compte de l'exercici 2021, de la quantitat de 0,30 euros bruts per acció.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés