Actualitzat 21/03/2016 13:07 CET

Repsol, Endesa i Gas Natural Fenosa, les tres companyies que més energia venen a Espanya

Repsol
EUROPA PRESS

MADRID/BARCELONA, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

Repsol és la companyia que més energia ven a Espanya, amb gairebé un 19% del total, per davant de les dues amb més activitat en aquest àmbit, que són Endesa i Gas Natural Fenosa, els percentatges de les quals se situen al 14,3% i al 12,5%, respectivament.

Aquestes dades apareixen recollides a l'ordre ministerial del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme en la qual es fixen les obligacions d'aportació al Fons Nacional d'Eficiència Energètica per a l'exercici 2016, publicada aquest dissabte en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

L'aportació obligatòria al fons s'estableix, conforme a la metodologia dissenyada per Indústria, en proporció al volum de vendes d'energia. En el cas del sector elèctric, es computa l'energia venuda al consumidor final, mentre que al dels operadors petrolífers a l'engròs es comptabilitza l'energia venuda.

Per fer l'assignació, Indústria ofereix un desglossament de l'energia venuda per cada empresa, així com el seu percentatge sobre les vendes totals. A partir d'aquest criteri, es reparteix entre les diferents empreses el cost de 216 milions del fons d'eficiència.

Les empreses de Repsol, inclosa la filial de Butano, hauran de dedicar per a aquest any 42,5 milions d'euros al fons, respecte dels 24,5 milions d'Endesa o els al voltant de 26 milions de Gas Natural Fenosa, que també ha d'assumir la part proporcional del 50% a la societat conjunta Unión Fenosa Gas.

Cepsa, amb un 10,9% de les vendes, haurà d'aportar uns 22,5 milions, respecte dels 19 milions de BP i els al voltant de 15 milions de les societats d'Iberdrola, a les quals Indústria atribueix el 7,2% de l'energia venuda al consumidor final. A Galp li corresponen 11,7 milions.

Les empreses del sector energètic obligades a fer aquestes aportacions han recorregut davant del Tribunal Suprem per separat o a través d'associacions empresarials les quantitats que se'ls ha obligat a aportar els últims anys.

262.000 TONES D'ESTALVI

A banda dels 216 milions d'aportació per al 2016, la resolució d'Indústria fixa per a l'exercici 2016 un objectiu d'estalvi afegit de 262.000 tones o equivalent de petroli, o de 3.046,51 gigawatts hora (GWh).

Per quantificar econòmicament aquests objectius d'estalvi i eficiència, el departament dirigit per José Manuel Soria ha establert una equivalència financera de 789.728 euros per cada mil tones estalviades.

Aquests nous objectius d'estalvi es reparteixen entre desenes de comercialitzadores de gas i electricitat, així com d'operadors petrolífers i altres empreses relacionades, als quals es consideren subjectes obligats a participar en el pla d'estalvi.

ESTALVIAR UN 1,5% DE LES VENDES ANUALS

El fons d'eficiència es llança en compliment de les directives comunitàries, que estableixen l'obligació de justificar les quantitats d'estalvi d'energia conforme als objectius del 2020. Espanya ha d'estalviar 15,9 milions de tones o equivalent entre 2014 i 2020.

Per aconseguir l'objectiu, cada Estat ha de dissenyar un sistema d'obligacions d'eficiència energètica, en què les empreses distribuïdores i comercialitzadores assumeixen el compromís d'estalviar l'equivalent a un 1,5% de les seves vendes anuals d'energia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés