Actualitzat 15/06/2014 13:17

Reprotxen a l'Incasòl que vengui a una empresa de logística uns terrenys ubicats a Gallecs

SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (BARCELONA), 15 juny (EUROPA PRESS) -

La Plataforma en Defensa de l'Espai Rural de Gallecs considera "una traïció" que l'Incasòl hagi venut quatre hectàrees de Gallecs a una empresa de logística i que l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ho hagi acceptat.

Així ho ha explicat el portaveu del col·lectiu, Pol Ansó, que ha assegurat que aquests terrenys anomenats Can Banús fan frontera amb l'espai inclòs en el Paratge Especial d'Interès Natural (PEIN) de Gallecs: "Es tracta d'una nova agressió a un espai únic a la regió metropolitana de Barcelona i que és el pulmó de la plana vallesana i el resultat de 30 anys de lluita social".

La Plataforma exigeix la detenció del procés de desenvolupament del nou sector industrial i l'augment de la superfície protegida inclosa al PEIN: "Ens sentim traïts perquè fa un mes ens vam reunir amb la responsable de polítiques mediambientals de la Generalitat, Marta Subirà, i amb el director de l'Incasòl, Damià Calvet, per tractar la possibilitat d'ampliar el PEIN fins a la zona de Pinetons i no ens van dir res sobre aquesta operació".

Així, aquesta Plataforma, la CUP i ERC de Santa Perpètua, així com l'Assemblea de Joves d'aquesta població i la CONFAV, entre d'altres entitats, han signat un manifest que exigeix la revocació d'aquesta operació que des del seu punt de vista "és un crim i més tenint en compte la quantitat de polígons i zones industrials pròximes que tenen naus buides".

A més adverteixen que es tracta d'una parcel·la "única" perquè està elevada, segmentada de la resta, ubicada a tocar de la zona de l'espai natural dels Pinetons i que a més segons Ansó és parada obligatòria al camí que recorren les aus migratòries que habiten a Gallecs.

El manifest, que espera sumar més adhesions en les pròximes setmanes, també subratlla la necessitat de trobar un instrument de gestió per augmentar el grau de protecció de l'espai i definir les activitats que poden desenvolupar-se en ell, prohibint així la falconeria.

UN SOLAR INDUSTRIAL

Per la seva banda, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia (ICV), ha assegurat que la parcel·la en qüestió "ha estat catalogada com a sòl industrial des de 1997", ja que fa molts anys estava previst que la multinacional Samsung obrís una factoria en ell.

Tot i això, Garcia ha admès que fa un parell de mesos el govern local i l'Incasòl van signar una reordenació territorial que afectava l'antic conveni del Pla Director Urbanístic (PDU) de Gallecs acordat el 2008: "Aquell text establia que els metres que havien d'edificar-se a Can Banús es traslladarien a Can Banús 2 i a la zona del Castell de Mogoda", apunta l'edil que remarca que poc després es va veure que aquell acord era inviable.

"No es va fer efectiu perquè es pretenia crear una espècie de 22@ a la zona, el que no tenia sentit i a més posava en risc la zona d'horts del molí", relata García que afegeix que la nova proposta garanteix la preservació de tot l'espai rural de Gallecs i només afecta aquesta parcel·la que està aïllada, que ja està urbanitzada i que té tots els serveis necessaris.

L'empresa que s'instal·larà al lloc és la segona companyia logística més important a Catalunya del sector de fruites i verdures, i preveu invertir vuit milions d'euros en la nova planta de Can Banús i crear 100 nous llocs de treball.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés