MADRID 9 febr. (EUROPA PRESS) -
Renfe va aconseguir el 2024 el seu rècord històric de viatgers transportats en un any, amb més de 537 milions de passatgers en sumar els seus serveis comercials (AVE, Avlo, Alvia, Euromed i Intercity) i els serveis públics (Rodalies, Mitja Distància, Ample Mètric i Avant).
Aquesta xifra total representa un increment del 2,7% respecte a l'any anterior (523,2 milions de viatgers) i posa en relleu la consolidació del creixement dels serveis de Renfe, amb prop de 14 milions de clients nous en comparació amb el 2023.
L'anterior rècord històric de viatgers de Renfe en un any data del 2006, quan es van aconseguir els 527,9 milions de clients transportats en trens de la companyia, tant de serveis comercials com de servei públic.
El creixement de la demanda en els serveis comercials va ser especialment significatiu durant l'any passat. El 2024 un total de 35,2 milions de viatgers van optar per AVE, Avlo, Alvia, Euromed i Intercity. Aquesta dada representa un increment del 14,4% respecte a l'any anterior.
La posada en circulació dels trens S-106 des del passat 21 de maig va suposar, en aquest sentit, un increment notable de places als serveis Avlo per a les connexions d'alta velocitat entre Madrid, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Murcia.
D'aquesta manera, la divisió de Renfe d'alta velocitat (serveis d'alta velocitat, Avlo i connexions d'alta velocitat internacionals) ha continuat consolidant-se, amb un creixement del 22,3% fins als 25,9 milions de viatgers, a diferència del balanç del 2023 de 21,2 milions de passatgers.
INCREMENT A RODALIES I AVANT
Del total de viatgers desplaçats als trens de Renfe el 2024, 501,9 milions corresponen a obligacions de servei públic (Rodalies, Mitja Distància i Avant), la qual cosa suposa un increment de gairebé 10 milions de passatgers (+1,9%) respecte al 2023.
L'augment més pronunciat es va produir en els serveis de Rodalies, que van arribar als 442 milions de viatgers, amb 7 milions més que l'any anterior (+1,6%). En particular, Renfe Cercanías Madrid va transportar 241,7 milions d'usuaris, amb un increment de 11,7 milions de viatgers (+5,1%) enfront del 2023.
Els serveis d'Avant (Alta Velocitat de Mitjana distància), per part seva, van mantenir la tendència a l'alça i es van situar com els del creixement relatiu més gran dins dels serveis públics de Renfe.
Durant l'any passat 13,6 milions de viatgers van fer servir Avant, la qual cosa representa un increment del 8,1% (1 milió més de passatgers) respecte a l'any anterior. Des de la seva creació, aquests serveis han mostrat una trajectòria de creixement constant, amb l'única excepció del període de la pandèmia.
Així mateix, la Mitja Distància Convencional va registrar 39,9 milions de viatgers, amb un increment del 6,2% (+2,3 milions) en comparació amb el 2023.