Publicat 31/7/2019 14:54:47 +02:00CET

Renfe diu que 119 treballadors se sumen a l'aturada que ha obligat a cancel·lar 707 trens

Passatgers en l'estació de tren Puerta d'Atocha de Madrid esperen amb les seves maletes al costat d'un panell d'informació de l'horari de trens durant la primera de les quatre jornades d'aturs parcials de Renfe als quals el sindicat CGT ha convocat als t
Marta Fernández Jara - Europa Press

Els trens que estan inclosos en els serveis mínims circulen amb normalitat

MADRID, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

Renfe diu que 119 dels seus treballadors, el 2,91% del total, han secundat la primera aturada de les dues que ha convocat el sindicat CGT aquest dimecres, que ha obligat a cancel·lar 707 trens de viatgers durant un dia de les vacances d'estiu.

El sindicat convocant eleva al 85% de la plantilla el grau de seguiment de l'aturada, programada entre les 12.00 i les 16.00 hores, i assegura que l'adhesió a la convocatòria és "massiva" en el cas de les taquilles de venda de bitllets i atenció al client.

"Els treballadors han abandonat el seu lloc de treball quan ha començat el període de vaga", ha indicat la CGT en un comunicat. No obstant això, tant el sindicat com l'operadora coincideixen a assenyalar que els trens inclosos en els serveis mínims estan circulant i que la jornada transcorre amb normalitat.

Els serveis mínims que ha decretat el Ministeri de Foment garanteixen la circulació de 829 trens d'AVE i Llarga Distància, el 78% del total de l'oferta habitual de Renfe, i 899 de circulacions de Mitja Distància, el 65%.

Pel que fa als viatgers que tenien bitllet per als trens que s'han cancel·lat, la companyia ofereix recol·locar-los, en la mesura del que sigui possible, en un altre tren o bé canviar el seu viatge a un altre dia o retornar-los el bitllet.

En el cas del servei de Rodalies que funciona en una dotzena de ciutats, entre elles Madrid i Barcelona, els serveis mínims cobreixen la meitat del servei, el 50%, percentatge que s'eleva fins al 75% en les franges d''hora punta'.

DIA D'"EXCEPCIONAL MOVIMENT DE PASSATGERS"

En la resolució de serveis essencials, el Ministeri de Foment atribueix aquests percentatges al fet que l'aturada s'ha convocat un dia d'"excepcional moviment de viatgers". "Coincideixen la mobilitat de dies feiners amb l'operació sortida i tornada vacacional", diu.

Amb la convocatòria, que succeeix la vaga que CCOO va fer a Renfe el passat 15 de juliol, el sindicat CGT, minoritari en el Comitè d'Empresa de l'operadora, reclama un augment de la plantilla de treballadors de Renfe.

A més, denuncia la "impossibilitat" de complir l'"esperit" de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores davant la decisió de l'empresa d'aplicar-la diàriament, amb una disminució de 17 minuts del temps de treball, en comptes de manera acumulada, sumant dies lliures.