Publicat 13/08/2019 11:28CET

Renfe cancella 325 trens per la vaga convocada aquest dimecres, en vigílies del pont d'agost

Tren AVE de Renfe
RENFE - Archivo

MADRID, 13 ago. (EUROPA PRESS) -

La segona jornada d'aturades convocada pel sindicat CGT per a aquest dimecres 14 de juliol ha provocat la cancellació d'uns 325 trens, entre AVE i Llarga Distncia, Mitja Distncia i Mercaderies, segons es desprn de la resolució de serveis mínims que ha fixat el Ministeri de Foment.

Les aturades coincideixen amb l'inici del pont d'agost del dia 15, festivitat en la majoria de comunitats d'Espanya i una de les jornades en qu s'espera més mobilitat en les vacances d'estiu dels espanyols.

Es tracta del segon dels quatre dies d'aturades parcials a qu CGT crida els treballadors de Renfe, després de l'aturada del passat 31 de juliol, i suposar una aturada de quatre hores, entre les 12.00 i les 16.00 hores i entre les 20.00 i les 24.00 hores. Les dues properes jornades d'aturades estan previstes per al 31 d'agost i l'1 de setembre.

1.152 TRENS CANCELLATS

Davant dels quatre dies d'aturades programades per CGT, sindicat minoritari en el comit d'empresa de Renfe, el Ministeri de Foment va dictar serveis mínims per garantir 1.876 dels 3.028 trens d'Alta Velocitat i Llarga Distncia, Mitja Distncia i Mercaderies afectats per la vaga, i es van cancellar un total d'1.152 trens.

Dels 1.059 trens d'Alta Velocitat i Llarga Distncia afectats per les aturades, en circularan un total de 829 durant els quatre dies, en establir-se uns serveis mínims del 78%. S'han cancellat 230 trens.

En el cas dels trens de Mitja Distncia, Foment ha fixat uns serveis mínims del 65%, de manera que s'han garantit un total de 899 trens dels 1.376 trens afectats per les aturades. S'han cancellat 477 trens.

Finalment, el total de cancellacions en el servei de Mercaderies afectar un total de 445 trens perqu, dels 593 trens afectats, se n'ha garantit la circulació de 148, uns serveis mínims del 25%.

En el cas del servei de Rodalies que Renfe presta en una dotzena de ciutats, entre elles Madrid i Barcelona, els serveis mínims cobreixen la meitat del servei, el 50%, un percentatge que s'eleva fins al 75% en el cas de coincidir amb franges d'hora punta.

FOMENT ALLEGA UN "DANY SUPERIOR I INNECESSARI" ALS VIATGERS

En la seva resolució, el Ministeri de Foment atribueix els percentatges de serveis essencials al fet que les aturades es convoquen en un dia d'"excepcional moviment de viatgers". "Coincideixen la mobilitat prpia de dies laborals amb l'operació de sortida i tornada vacacional, i amb l'inici del pont del 15 d'agost i afecta, per tant, tots els tipus de trens", argumenta Foment.

"Si no es determinessin serveis mínims, l'exercici del dret a vaga originaria un dany superior i innecessari per als ciutadans", conclou el Ministeri, que alerta del collapse de les carreteres d'accés a les grans capitals en cas de restringir el servei de Rodalies o el perjudici que es causaria a l'"excepcional" nombre de viatgers que ha reservat "amb gran antelació" bitllets per a aquestes dates.

CGT CONSIDERA "DESMESURATS" ELS SERVEIS MÍNIMS

Malgrat aix, CGT va estimar, de cara a les aturades del 31 de juliol, que els serveis mínims decretats eren "desmesurats" i que generaven un "enorme desequilibri entre el dret fonamental de vaga i el dret a la mobilitat".

Amb la seva convocatria de vaga, que succeeix la que CCOO va dur a terme en l'operadora el passat 15 de juliol, el sindicat reclama un augment de la plantilla de Renfe.

A més, denuncia la "impossibilitat" de complir l'"esperit" de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores davant la decisió de l'empresa d'aplicar-la diriament, amb una disminució de 17 minuts del temps de feina, en lloc de fer-ho de manera acumulada, és a dir, sumant dies lliures.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés