Publicat 04/07/2021 11:03

La renda disponible de les llars de Barcelona al 2018 va créixer un 2,5% respecte al 2017

Archivo - Arxivo - Banyistes prenen el sol a la platja del Somorrostro de Barcelona, en una foto d'arxiu.
EUROPA PRESS - Archivo

Barcelona disposa per primera vegada d'informació sobre la renda a nivell de secció censal

BARCELONA, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

La renda disponible a les llars per cpita de Barcelona (RDHpc) va ser al 2018 de 21.484 euros, un 22% superior a la de Catalunya i un 2,5% més en relació amb l'any 2017, segons un informe de l'Oficina Municipal de Dades (OMD) de l'Ajuntament de Barcelona.

Segons ha explicat el consistori, el principal avan d'aquest estudi és que incorpora per primera vegada resultats del nivell de renda per secció censal, perqu s'han fet servir dades estadístiques dels arxius fiscals de cada llar que ha facilitat l'INE.

Per al regidor de Pressupostos de Barcelona, Jordi Martí, tenir aquestes dades tan desagregades ofereix "nova i molt significativa" informació sobre la distribució de la renda a la ciutat, cosa que pot ajudar a planejar polítiques públiques per reduir les desigualtats, segons ell.

Així, el districte amb menor RDHpc és Ciutat Vella (14.505 euros), tot i que el barri de menor RDHpc és Ciutat Meridiana (10.555 euros) al districte de Nou Barris, mentre que la secció censal d'inferior RDHpc est al barri del Bess i el Maresme del districte de Sant Martí, i no arriba als 8.000 euros.

"Aquest nou mtode ens permet una anlisi més exacta i saber on hi ha petites borses de població amb dificultats, perqu les desigualtats normalment es difuminen per tot el territori", ha destacat Martí.

Per la part superior, el districte de Sarri-Sant Gervasi, amb 33.113 euros, és el districte amb un nivell de RDHpc més alt, i Les Tres Torres el barri amb una RDHpc més alta, que arriba als 38.440 euros, superant el valor de Barcelona en un 78%.

Per al consistori, un dels casos destacables és el del districte de Sant Martí, que és el que té més dispersió de renda, amb el cas de la zona censal del Bess i el Maresme --que no arriba als 8.000 euros de RPHpc-- i el barri de la Vila Olímpica del Poblenou (30.425 euros).

ESTRUCTURA DELS RECURSOS

Una altra novetat d'aquest informe és que permet conixer l'estructura dels recursos de les llars: salaris, rendes professionals i prestacions socials, en un estudi que conclou que els salaris són el principal recurs de les famílies (54%), seguits de les rendes mixtes (28%) i les prestacions (18%).

Sarri-Sant Gervasi és el districte amb més pes de rendes mixtes (40%), que inclouen rendes professionals i de la propietat, i menor pes de les prestacions socials (12%), mentre que a Nou Barris les rendes mixtes representen un 22% i les prestacions socials el 24%.

El coneixement d'aquesta estructura ha perms a l'Ajuntament calcular per primera vegada l'anomenada renda primria, que és la suma de salaris, rendes professionals i de la propietat --és a dir, la suma dels ingressos--, prvia a prestacions, impostos i cotitzacions.

Segons l'estudi, l'efecte dels impostos i prestacions fa que Sarri-Sant Gervasi passi de tenir una renda primria un 87% més alta que la mitjana de la ciutat, a un 54% en RDHpc, mentre que Nou Barris millora la seva posició des d'una renda primera que és el 63% de la ciutat a una RDHpc del 74%.

Martí ha assegurat que aquestes dades demostren que l'actuació del sector públic fa que les diferncies de rendes s'esmorteeixin: "És l'aportació pública la que permet que es mantingui una certa cohesió i redistribució a la ciutat", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés