Actualitzat 18/06/2014 16:43

Superar el pessimisme i defensa de la unitat, eixos del discurs de Felip V

Don Felipe con los tres expresidentes del Gobierno
Foto: POOL

MADRID, 18 Jun. (EUROPA PRESS)

El futur rei Felip VI, que pronunciarà demà el seu primer discurs davant de les Corts Generals com a nou Cap d'Estat, ha anat deixant empremta en les intervencions públiques que ha fet els últims anys de quines són les seves prioritats i principals preocupacions.

   Els missatges que predominen i es repeteixen a les seves al·locucions són tres: una crida a superar el pessimisme i a recuperar la il·lusió i la confiança; el reconeixement que davant d'errors i abusos comesos en el passat és hora de l'ètica i l'honestedat i, finalment, la reivindicació de preservar "el que uneix" els espanyols, una altra manera de referir-se a la unitat d'Espanya.

   Els Premis Prínceps d'Astúries, tradicionalment, però també el Fòrum Impulsa de la recent Fundació Príncep de Girona, han constituït la plataforma principal des de la qual l'Hereu de la Corona, que avui té 46 anys, s'ha dirigit a la societat espanyola.

   "La societat exigeix una reflexió rigorosa per no tornar a caure mai més en errors i excessos inadmissibles, amb la ferma aspiració de construir un futur basat en el rigor, la serietat, l'esforç i l'honradesa. Un futur solidari, i amb principis ètics ferms, en què la integritat inspiri la nostra vida col·lectiva i la gestió dels nostres recursos", va dir el príncep Felip en el lliurament dels últims Premis Príncep d'Astúries.

   Va tenir una gran repercussió la seva al·locució a finals del 2010 amb motiu de la presentació de la Fundació Príncep de Girona, quan va animar la seva generació a "recollir" el "testimoni de valentia i responsabilitat" de la Transició per "situar Espanya al lloc que desitgem i que li correspon".

   "Són temps --va subratllar llavors-- de renovar comportaments i canviar actituds", de "generar una altra vegada il·lusió i confiança" en projectes que "integrin i cohesionin cada dia més" per fer "més profunda i sòlida" la "convivència democràtica".

   Amb els premis de les fundacions Príncep d'Astúries i Príncep de Girona, la figura del príncep Felip s'ha lligat a la de figures nacionals i internacionals que constitueixen un exemple a seguir, tant si es tracta de professionals prestigiosos com de joves promeses.

   Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Madrid i amb un màster en relacions internacionals de la Universitat de Georgetown (EUA), Felip VI domina l'anglès i parla amb fluïdesa el francès.

   Nascut a Madrid el 30 de gener del 1968, té dues germanes grans, les infantes Elena i Cristina, però la prevalença de l'home sobre la femella que estableix la Constitució espanyola el va convertir a ell en l'Hereu de la Corona quan el seu pare, el rei Joan Carles, va ser proclamat rei d'Espanya el 22 de novembre del 1975. El príncep Felip tenia llavors 7 anys.

   La formació rebuda la deu al seu pare, que es va implicar personalment en els seus plans d'estudis. Si el rei Joan Carles va aprendre a ser rei ell sol --el seu pare, Juan, no va regnar i ell va passar la infància internat a Suïssa i Espanya, lluny de la família--, el príncep Felipe ha vist des de petit actuar el seu pare com a rei.

EL 23-F, PRIMERA LLIÇÓ PRÀCTICA

   Com a la nit del 23-F, quan el rei Joan Carles va obligar el seu fill a passar la nit amb ell al despatx del monarca, perquè no perdés detall d'aquella valuosa lliçó pràctica. "Felip, no t'adormis. Mira el que cal fer quan s'és rei!", explica el monarca que li va dir al seu fill quan s'estava quedant adormit en una butaca.

   El príncep Felip va cursar Preescolar, Educació General Bàsica i Batxillerat Unificat Polivalent al col·legi Santa María de los Rosales, el mateix on estudien avui les seves dues filles, les infantes Leonor i Sofia. L'últim curs de l'ensenyament secundari el va fer al Lakefield College School, al Canadà. El seu pare volia enviar-lo a l'estranger perquè aprengués a campar-se-les sol.

   D'aquesta època són les cartes que el rei Joan Carles va escriure al seu fill amb consells sobre com desenvolupar el paper que la Constitució reserva a la Corona i que van ser publicades íntegrament per José García Abad al seu llibre 'El Príncep i el Rei'.

   L'article 56.1 de la Constitució espanyola reserva al monarca el paper d'àrbitre i moderador del funcionament regular de les institucions. Per poder complir aquest paper, el rei Joan Carles advertia el seu fill que havia de seguir "amb afició i interès" l'actualitat política nacional i ser "capaç de jutjar-la per tractar d'influir-la amb prudència i tacte". A més, havia de mostrar-se "moderat" en les seves actituds, declaracions i opinions.

   Però també li indicava com havia de comportar-se de manera general. "Has de mostrar-te animós, malgrat que estiguis cansat; amable, tot i que no et vingui de gust; atent, encara que no tinguis interès; servicial, malgrat que et costi treball; lliurat completament a la teva missió, tot i que això signifiqui privacions i sacrificis. Has de ser exemplar", concloïa el monarca.

INTEL·LIGENT, BONDADÓS i ORGANITZAT

   Durant 9 anys va tenir com a preceptor el tinent coronel d'infanteria de marina José Antonio Alcina, qui descriu el príncep Felipe com un home intel·ligent, amb bona memòria i gran cor, a qui molesten els canvis de plans, la precipitació i la improvisació, i que té assumit plenament el seu paper, amb tota la càrrega de sacrifici i servitud que comporta, tant en l'activitat oficial com en la vida privada.

   Va experimentar amb els seus primers nuviatges el que significaven aquests sacrificis. Del Príncep, se n'han sabut tres parelles formals, totes plebees. Primer va ser Isabel Sartorius, i després va arribar la model noruega de llenceria Eva Sannum, amb la qual va trencar després que a Espanya se suscités un verdader debat en l'opinió pública sobre si la bella model nòrdica tenia el perfil adequat per ser la futura Reina del país.

   Però amb la periodista Letizia Ortiz, el príncep Felip es va plantar. No estava disposat a renunciar un altre cop a la persona de qui estava enamorat, malgrat que ella estigués divorciada. El seu nuviatge, al contrari del que va passar amb Sartorius i Sannum, va aconseguir portar-lo en secret fins a la petició de mà.

   Amb la Princesa d'Astúries ha tingut dues filles, les Infantes Leonor, de 8 anys, i Sofia, de 7, que estudien al mateix col·legi que ell, el Santa María de los Rosales. Es tracta d'un centre mixt pròxim al Palau de la Zarzuela, que ofereix el model educatiu espanyol, i on s'imparteix religió catòlica, tot i que és un col·legi laic.

   Va ser precisament a partir del seu casament amb Ortiz el 2004, quan l'activitat del príncep Felip va arribar a la seva velocitat de creuer, com solen dir a Zarzuela.

   Juntament amb la seva mare, la reina Sofia, és dels membres de la Família Reial que gaudeixen de més simpatia entre els espanyols, superant el seu pare, el rei Joan Carles I.

   Aquest dijous es convertirà en el cap suprem de les Forces Armades. El príncep Felipe és actualment tinent coronel del Cos General de les Armes de l'Exèrcit de Terra (Infanteria), capità de Fragata del Cos General de l'Armada i tinent coronel del Cos General de l'Exèrcit de l'Aire, categories a què ha arribat "sense dreceres" i fent els corresponents cursos per ascendir, subratllen a Zarzuela.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés