Publicat 17/06/2014 11:44

Roca nega que Nóos precipités l'abdicació i diu que la Infanta "sap el que ha de fer"

El abogado de la Infanta Miquel Roca
EUROPA PRESS

Creu que Felip VI pot ajudar a "pactar i dialogar" però no és qui ho ha de resoldre

MADRID, 17 juny (EUROPA PRESS) -

L'advocat de la Infanta Cristina, Miquel Roca, ha afirmat aquest dimarts que el 'cas Nóos' no ha precipitat l'abdicació del Rei ni hi té res a veure, i ha opinat a més que la filla menor del rei Joan Carles, que no ha estat convidada als actes oficials, "sap el que ha de fer" en aquest escenari.

En una entrevista d'Antena 3 recollida per Europa Press, ha recalcat que Nóos afecta la Infanta i el seu marit, Iñaki Urdangarin, que la Casa Reial ja ha definit la seva posició sobre aquesta qüestió i que no té relació de causa-efecte amb l'abdicació, que és més aviat "un problema d'interès d'Estat".

No ha volgut revelar si ha parlat amb la Infanta sobre com s'ha pres el fet d'haver estat exclosa dels actes oficials, però ha dit que ella té "la seva opinió, la seva personalitat, els seus sentiments" i "assegura que sap el que ha de fer i ho farà en els termes que cregui".

Qui sí que serà a tots els actes oficials és el mateix Roca, un dels set 'pares' de la Constitució del 1978: com a tal, acudirà dimecres al Palau Reial a la firma de la llei d'abdicació per part del rei Joan Carles, i dijous a la proclamació de Felip VI per les Corts i a la recepció posterior al Palau Reial.

Roca ha desitjat que el regnat de Felip VI sigui un èxit perquè serà bo per a Espanya, en un moment de molts problemes i "molta conflictivitat en diversos camps".

Tot i això, ha incidit que al Rei no li correspon "resoldre els problemes", però sí que creu que pot ajudar, "estimulant que aquests problemes s'afrontin i que es parli, es pacti i es dialogui".

Segons ell, una de les claus d'aquesta ajuda serà que el nou rei portarà un "llenguatge més jove i més sintonitzat amb la societat espanyola", perquè aquest llenguatge pot impregnar també l'acció política, segons Roca, que va ser a més secretari general de CDC i portaveu de CiU al Congrés, però no s'ha referit a la situació de Catalunya.

Davant de l'expectativa generada pel nou rei, ha recordat que històricament alguns reis van intervenir "massa" en la política i que, en canvi, el rei Joan Carles ho va fer de manera decisiva en moments com el cop d'Estat del 23F.

"Aquestes són intervencions que no m'agradaria que es repetissin, però són les que sí que m'agrada saber que hi ha una institució i un responsable de la institució que sàpiga defensar les llibertats", ha dit.

LLEI DE LA CORONA

Tot i que reconeix que es podia haver fet una llei o un estatut de la Corona, ha destacat que ni en aquell moment es va considerar urgent ni en aquests 39 anys s'ha "trobat a faltar"; en tot cas, creu que l'abdicació només podia materialitzar-se amb una llei aprovada per les Corts, ja que Espanya és una monarquia parlamentària i així ho preveu la Constitució.

Roca admet que els ponents de la Constitució no van preveure l'abdicació del rei Joan Carles més que com "un suposat que estava posat en la Constitució".

La seva prioritat era "el present i l'endemà", és a dir, aconseguir un pacte constituent que donés estabilitat a les institucions a través de la monarquia parlamentària, i així sortir de la dictadura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés