El rei reivindica l'estat de dret des de Seül: "Som dues societats en què la democràcia és una realitat indiscutible"

Publicat 23/10/2019 17:52:45CET
El Rei Felip VI pronuncia un discurs durant el sopar de gala en el seu viatge d'estat a la República de Corea.
CASA DEL REY

Afirma que Espanya i Corea són "exemples" per haver transitat "pacíficament i reeixida de dictadures a democràcies consolidades"

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha fet una reivindicació de democràcia espanyola en la seva visita d'estat a la República de Corea, i ha recalcat en el seu discurs en el sopar de gala que tots dos països són "societats en les quals l'estat de dret, la democràcia i la divisió de poders són una realitat indiscutible".

"Des d'un punt de vista polític els nostres dos països i els nostres pobles són exemples per al món, per haver aconseguit transitar pacíficament i reeixida de dictadures a democràcies consolidades en la segona meitat del segle passat", ha dit el cap d'estat.

A més, ha dit que són aquests "valors compartits" els que permeten als dos països "mirar cap al futur immediat, afrontar i entendre des de perspectives semblants les oportunitats i reptes" que es presenten.

Aquest és el primer discurs de Felip VI en el qual ha fet una defensa de la democràcia espanyola i de la divisió de poders des que el Tribunal Suprem va publicar la seva sentència sobre el procés independentista el passat dia 14.

Els reis estan a Corea en un viatge d'estat per, segons ha dit Felip VI, "renovar l'estreta amistat que uneix" els dos països, les "dues penínsules més extremes del continent euroasiàtic", i ha subratllat precisament que entre tots dos hi ha "més coincidències de les que la gran distància geogràfica semblaria apuntar".

Al costat de les afinitats en política, ha destacat que Espanya i Corea tenen "un PIB i un PIB per càpita molt similars", i com tots dos països defensen "un model econòmic obert" i "un comerç lliure i just, que es basa en el respecte de les normes internacionals i dels organismes multilaterals".

A més, ha assenyalat que les empreses de tots dos països tenen prestigi mundial, la qual cosa ha portat a un alt grau de cooperació entre empreses espanyoles i sud-coreanes en tercers mercats, "una de les característiques més singulars" de la cooperació entre els dos països. Segons el seu parer, aquest enteniment empresarial és "una expressió de la més àmplia sintonia" entre les dues societats.

Felip VI ha recordat el seu primer viatge a Seül, quan va assistir el a la inauguració dels Jocs Olímpics del 1988, "una excel·lent aproximació a un país que, com Espanya, mostrava una nova imatge al món" amb un esdeveniment internacional que, precisament, Barcelona acolliria quatre anys més tard.