Publicat 4/11/2019 21:02:28 +01:00CET

El Rei reivindica a Barcelona la Catalunya "plural i integradora" i alerta contra la violència i la intolerància

El Rei Felipe vas agafar als Premis de la FPdGi i el X aniversari en el Palau de Congressos de Barcelona (Espanya) el 4 de novembre de 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Agraeix el suport a la FPdGi: "Hi ha ocasions en què les presències tenen un significat més transcendent"

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

El Rei Felip VI ha reivindicat aquest dilluns a Barcelona la contribució de Catalunya al projecte democràtic espanyol, "una Catalunya orgullosa dels seus senyals d'identitat, plural i integradora, constructiva i solidària amb el progrés en general", i ha subratllat que en la realitat present i futura "no poden tenir cabuda ni la violència ni la intolerància ni el menyspreu als drets i llibertats dels altres", --aquestes últimes paraules han estat aplaudides per l'auditori--.

Així ho ha dit en el seu discurs en la cerimònia de lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), que han celebrat la seva desena edició en el Palau de Congressos de Catalunya a Barcelona, enmig de mesures de seguretat i amb milers de manifestants --convocats entre uns altres pels CDR i Arran-- tractant d'impedir al principi l'arribada dels convidats.

Ha estat la primera visita del Rei a Catalunya després de la sentència del procés independentista. Enfront de les protestes de l'exterior, els Reis i les seves filles han estat rebuts a l'interior del Palau de Congressos amb un llarg aplaudiment i 'visques' al Rei.

En aquest context, Felip VI ha destacat en el seu discurs que aquesta era una de les ocasions en què "les presències adquireixen un significat més transcendent que les paraules", i ha incidit que en l'acte hi havia "centenars de joves" de Catalunya i altres llocs, preocupats i compromesos amb el futur, a "persones molt representatives" de la societat i les "representants de les principals institucions" de l'Estat.

En absència de líders de la Generalitat i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau --ha anat el tinent d'alcalde socialista, Jaume Collboni--, el Rei ha dit que les institucions que han acompanyat a la Fundació des dels seus inicis mostren així el seu compromís amb la joventut i amb el seu futur.

Felip VI ha reivindicat els valors "d'esforç, responsabilitat, compromís, respecte i esperit cívic", afirmant que "representen la millor història de Catalunya", que "van enriquir les arrels de la societat democràtica" i van fer que Catalunya fes "una contribució inspiradora per a la resta d'Espanya".

De fet, ha recordat que Espanya va decidir "fa més de 40 anys retrobar-se per conviure junts en llibertat sota principis democràtics, reconèixer-se en el valor de la seva diversitat i afrontar amb lleialtat i confiança la superació del passat i la construcció d'una societat moderna i avançada, integrada a Europa i oberta al món".

I ha afegit que aquests valors, que no poden "ser un record del passat", són els mateixos que estan a la base de la FPdGi, els que li donen sentit i la projecten cap a "el món del segle XXI".

"ELS JOVES NO PODEN VIURE RECLOSOS EN FRONTERES IMPERMEABLES"

En aquest punt, ha afirmat que en aquest món els joves "no poden viure aïllats, reclosos en fronteres impermeables", sinó que les fronteres "les marquen el coneixement, la formació, l'educació,
la investigació" i també "els valors humanístics que inspiren la defensa d'un món més just, més solidari, més sostenible".

Es món --ha dit-- en què "conèixer cultures que no són les pròpies enriqueix", en què assumir noves idees "ajuda a matisar" el món interior de cadascun, en què sortir a altres llocs "engrandeix" i disposar de "referències sòlides" ajuda a "afrontar les incerteses".

Convençut que "hi ha ocasions en què els gestos o les actituds són molt més eloqüents que les paraules", ha expressat el seu reconeixement, i ha transmès alè i ànim als 10 anys de "treball dur" de la fundació, "eficaç, ple d'il·lusió i compromès amb Catalunya, amb tota Espanya, amb els joves i amb el seu futur".

"M'HO HA DEIXAT DIFÍCIL"

El Rei ha intervingut després que la seva filla --"m'ho ha deixat difícil", ha bromejat-- i ha expressat la seva "enorme alegria" per tornar a comprovar que la Princesa "està començant a assumir les seves obligacions amb il·lusió i sentit del deure".

En el seu discurs, en castellà, català i anglès, ha dedicat paraules d'elogi a tots els premiats i ha posat en valor la creació d'un nou Premi Internacional amb motiu del 10 aniversari de la Fundació, que ha recaigut en l'advocada i psicòloga àrab-israeliana Maria Jammal, cofundadora de l'ONG Humanity Crew.

Jammal se suma així al neuròleg Ignacio H. Medrano, Premi Empresa; al matemàtic Xavier Ros-Oton, Premi Investigació Científica; a l'emprenedora social Begoña Arana, Premi Social, i al director d'escena Rafael R. Villalobos, Premi Arts i Lletres.