Actualitzat 10/06/2014 18:28

El PSOE limita a dos diputats l'abast de les possibles fugues de vot davant de la llei d'abdicació

Odón Elorza
EUROPA PRESS

MADRID, 10 juny (EUROPA PRESS) -

La direcció del PSOE considera que limita a dos diputats l'abast de les possibles fugues de vot davant la llei que regula l'abdicació de Joan Carles I i, després de gairebé tres hores de debat al grup socialista, calcula que el 99% dels diputats secundaran el vot a favor defensat pel secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Abans de la reunió, els diputats Odón Elorza (Guipúscoa), Guillem García Gasulla (Menorca) i Federico Buyolo (Alacant) havien demanat formalment que es donés llibertat de vot als diputats davant la llei, que és la que obre la porta a la proclamació de Felip de Borbó com a nou rei d'Espanya. Després del debat, Buyolo s'ha avingut a donar suport a la llei.

RUBALCABA ASSEGURA UN SUPORT DEL 99%

Per a la direcció federal, tot indica que hi ha un "suport gairebé unànime" del grup socialista a la decisió de votar a favor, que segons la seva opinió és compartida pel 99% dels diputats. Només dos mantenen l'exigència de la llibertat de vot.

Un d'ells és l'exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza, que no garanteix el seu suport a la llei d'abdicació i s'ha limitat a subratllar que votarà conforme a la seva "consciència republicana".

A la seva sortida de la reunió del grup socialista en què ha defensat la seva posició, de la mateixa manera que el seu company de les Balears Guillem García Gasulla, ha assumit que "la immensa majoria de diputats i senadors" són partidaris de recolzar la llei que donarà via lliure a la proclamació del nou cap de l'Estat.

Preguntat si li ha convençut la intervenció del president de la Comissió de Pressupostos del Congrés, Alfonso Guerra, a favor del 'sí', s'ha limitat a respondre "sense comentaris".

I quan se li ha demanat opinió sobre la negativa de la direcció a donar llibertat de vot ha optat pel to sarcàstic: "En resposta a les derrotes, el millor és defensar l'alegria".

A més ha evitat revelar quin serà el sentit del seu vot, tot i que ja el té clar. "Deixin que metabolitzi el que s'ha dit, que ha estat molt insistent", ha dit, tot i que ha assenyalat que, tot i el que ha sentit ell manté les seves posicions. "Jo mantinc la meva consciència republicana amb els valors que això entranya i mantinc la memòria històrica i la identitat del que ha de ser un PSOE més a l'esquerra", ha sentenciat.

UN D'ELLS ES LIMITA A SEGUIR LA POSICIÓ OFICIAL

Per la seva banda, el diputat per Alacant, Federico Buyolo, que la setmana passada es va dirigir formalment a la direcció del grup socialista sol·licitant que donés llibertat de vot, ha avançat que finalment acatarà la disciplina i recolzarà la llei.

Buyolo no ha pogut intervenir a la reunió perquè tenia treball en una comissió, però ha subratllat que, tot i que no està d'acord amb la posició oficial la seva "obligació" és "respectar" la decisió dels seus companys que majoritàriament han optat pel sí.

"No comparteixo aquesta decisió i seguiré treballant fins al final perquè es produeixi aquest canvi i els ciutadans parlin i opinin i perquè com a PSOE, treballem per defensar aquests valors republicans que portem a la nostra sang", ha indicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés