Publicat 23/06/2014 15:28

El PP plasma a la llei els aforats 'reials' i ja no hi haurà una votació específica en el Ple del Congrés

Don Juan Carlos impone el fajín de capitán de los Ejércitos a Felipe VI
CASA DEL REY

Admet que s'han escurçat els terminis per l'"excepcionalitat" de l'esmena, però respectant el Reglament i sense furtar el debat

MADRID, 23 juny (EUROPA PRESS) -

El PP ha introduït ja a la legislació l'aforament per al rei Joan Carles i part de la Família Reial i ho ha fet sense el suport dels grups de l'oposició del Congrés i a través de dues esmenes a una reforma puntual de la Llei del Poder Judicial, que ja no es votaran de manera separada al Ple del Congrés que aquest dijous aprovarà el projecte de llei que anirà al Senat.

A la reunió de la ponència parlamentària encarregada d'estudiar la "llei orgànica complementària de la Llei de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa per la qual es modifica la Llei Orgànica del Poder Judicial", el PP ha introduït aquest dilluns les seves dues esmenes, que en principi no han recollit més suports que la firma d'UPN i Fòrum Astúries.

Una esmena inclou com a aforats els Reis que abdiquen (ara el rei Joan Carles), els seus consorts (Sofia), els consorts del Rei (la reina Letícia) i els Prínceps d'Astúries (de moment Leonor i el seu futur cònjuge). L'altra ja avança que, en el cas que algun tribunal estigui tramitant alguna causa contra els nous aforats 'reials' quan la llei entri en vigor, aquestes siguin suspeses i remeses al Tribunal Suprem.

Una vegada incorporades a l'informe de la ponència, un fet que el PP ha pogut fer en solitari gràcies a la seva majoria absoluta, aquestes dues esmenes ja només podran ser objecte d'una votació específica a la Comissió de Justícia i únicament si així ho sol·licita algun dels grups de l'oposició. Ara bé, el que es votaria serien els nous articles introduïts pel PP a l'informe.

Al Ple del Congrés, la convocatòria del qual es preveu per a aquest dijous, aquests nous articles ni tan sols podran ser votats per separat. La cosa més semblant serà poder votar la resta de la llei sense les esmenes, i sempre que algun grup ho reclami abans de dimecres a la tarda a través d'un vot particular, un procediment no habitual que la Comissió de Justícia pensa oferir a l'oposició.

Al final, el que prevaldrà serà la votació global del conjunt de la reforma, que com que és orgànica requereix un suport mínim de la majoria absoluta (176 diputats). Amb un únic vot es pronunciaran tant sobre els articles referits als funcionaris de Justícia com sobre els relatius als nous aforaments de la Família Reial.

DIJOUS, DOS PLENS

Després de la reunió de la ponència, a porta tancada tal com fixa el Reglament, el següent pas serà aquest dimarts, el debat a la Comissió de Justícia, i dijous a l'hemicicle. El PP intentarà modificar l'ordre del dia de la sessió plenària de dijous per introduir aquest punt, però per assolir-ho requereix unanimitat.

En previsió de no aconseguir el sí de la resta del grups, el seu pla és convocar un nou ple que arrencaria dijous res més acabar-ne el ja previst, una cosa que pot fer sense problemes gràcies als seus 185 diputats.

Precisament, la urgència en la tramitació dels nous aforaments han centrat part del debat en la ponència. L'oposició considera que les coses s'han fet massa ràpides i fins i tot Esquerra Plural ha anunciat un recurs davant la Mesa del Congrés perquè considera que no s'han complert els terminis reglamentaris.

"NO HI HA HAGUT IMPROVISACIÓ"

En canvi, en declaracions als mitjans, el president de la Comissió de Justícia, el popular Alfredo Prada, ha emfasitzat que s'ha complert el Reglament del Congrés i que "no hi ha hagut cap improvisació". De fet, ha assenyalat que el passat 11 de juny els portaveus de la Comissió de Justícia ja van preveure la previsió que s'ampliés l'ordre del dia de la reunió prevista per a aquest dimarts i es va facultar el president per formalitzar aquests canvis.

"S'han complert tots els terminis", ha assenyalat, indicant que s'ha utilitzat l'article 69 del Reglament, que permet, en virtut d'"un acord de la Mesa de la Comissió degudament justificat", escurçar el període de 48 hores que, en situació normal, ha de mediar entre el moment en què els grups reben les esmenes i el seu debat.

Segons Prada, l'"excepcionalitat de l'esmena" introduïda pel grup majoritari "és evident" i el fet adequat és que aquest tema es resolgui "en el menor temps possible" i complint amb la legalitat formal.

ÉS LA LLEI ADEQUADA

També ha defensat, en contra d'allò expressat per grups com el PSOE o l'Esquerra Plural, que és congruent que la regulació dels nous aforaments s'hagi fet via esmena a la llei complementària de la norma de Racionalització del Sector Públic que reforma la Llei Orgànica del Poder Judicial. "És una reforma parcial de la Llei Orgànica del Poder judicial i és precisament en aquesta llei en què es recullen tots els aforaments que hi ha a Espanya", ha argumentat Prada.

A més, ha recalcat que no només el PP, sinó també altres grups han presentat esmenes per eliminar aforats, com és el cas de UPyD, o fins i tot perquè la Cambra investigui fins a on arriba la inviolabilitat del cap de l'Estat i si el rei Joan Carles ha pogut incórrer en algun delicte penal, com ha fet ERC.

Prada ha remarcat que "a ningú se li ha furtat el debat" d'aquests assumptes i així ha estat aquest dilluns a la ponència --a porta tancada--, i dimarts a la Comissió de Justícia, ja amb llum i taquígrafs, i dijous que ve al Ple del Congrés.

MILLORA TÈCNICA

El president de la Comissió ha assenyalat que CiU i PNB han mostrat la seva "voluntat de buscar acords" i el seu "interès que tot es faci correctament", si bé amb la introducció d'algunes de les seves propostes. Respecte al PSOE, ha subratllat que no ha mostrat "una oposició frontal", tot i que sí que ha expressat crítiques per la urgència amb la qual s'ha tramitat aquest assumpte.

"Si estem d'acord amb el fons, la qüestió de la forma no serà una excusa perquè això no pugui estar aprovat", ha afegit Prada, per a qui "sempre hi ha marge per negociar fins a l'últim minut". Segons ha detallat, de moment el PP només estudia la introducció d'una millora tècnica per ajustar la seva esmena --que parla d'aforar els "Prínceps d'Astúries"--, al terme de Princesa o Príncep d'Astúries que hi ha a la Constitució, així com dels seus respectius consorts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés