Publicat 24/06/2014 12:59

El PP aprova tot sol el blindatge del Rei, amb l'abstenció de PSOE i CiU i l'oposició de la resta

Comisión de Justicia sobre el aforamiento del Rey Don Juan Carlos
EUROPA PRESS

MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

El Partit Popular s'ha quedat sol a la Comissió de Justícia del Congrés en aprovar l'aforament del rei Joan Carles i de part de la Família Reial durant una votació en la qual el PSOE i CiU s'han abstingut i la resta de grups han dit 'no' al que han considerat un "blindatge".

El PP ha introduït via esmena la protecció jurídica dels Reis sortints, Juan Carlos i Sofia, de la Reina Letizia i de la Princesa d'Astúries, la Infanta Leonor i el seu futur cònjuge, en una llei sobre funcionaris judicials, que regula els seus dies d'assumptes propis, proves selectives i jubilació.

Es tracta d'una reforma a la Llei Orgànica del Poder Judicial, complementària a la Llei de racionalització del sector públic i altres mesures de reforma administrativa, que tramitava des de fa temps la cambra baixa i és la norma que regula els aforaments a Espanya.

El Ple del Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement l'esmentada llei aquest mateix dijous, per la seva remissió al Senat, que donaria llum verda en pocs dies a la seva immediata remissió al Butlletí Oficial de l'Estat. Es compliria així el pronòstic que va fer ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, a Gdansk (Polònia), on va dir que esperava que l'aforament estigués resolt en "quinze dies".

En concret, les esmenes registrades pel PP estableixen que passaran a considerar-se aforats els Reis que abdiquen (ara el rei Joan Carles), els seus consorts (la reina Sofia), els consorts del Rei (la Reina Letizia) i els Prínceps d'Astúries (de moment la Infanta Leonor i el seu futur cònjuge).

A més, a través d'una segona esmena s'inclourà una disposició transitòria perquè, en el cas que algun tribunal estigui tramitant alguna causa contra els nous aforats 'reials' quan la llei entri en vigor, aquestes siguin suspeses i remeses al Tribunal Suprem.

Al mateix temps, el PP ha rebutjat una esmena d'UPYD per suprimir de cop tots els aforaments, llevat dels recollits en la Constitució (Govern i parlamentaris), proposta que va comptar amb el suport de l'Esquerra Plural i l'abstenció del PSOE i nacionalistes.

El portaveu popular ha argumentat que ara no és el moment de discutir el nombre d'aforats, sinó que serà quan arribi a l'octubre a la Cambra el projecte de llei del Govern sobre la nova Llei Orgànica del Poder Judicial.

EL PP INVOCA L'"IMPAGABLE DEUTE DE GRATITUD" AMB JOAN CARLES

El portaveu del PP en matèria de Justícia, José Miguel Castillo Calvín, ha apel·lat a l'"impagable deute de gratitud" cap a Joan Carles I per reclamar un "ampli" suport del Parlament a aquesta iniciativa. "És una qüestió oportuna i necessària", ha indicat, per considerar un exercici de demagògia que es "confongui fur amb privilegi".

Tot i això, els grups no han donat el seu suport al text entre crítiques per l'accelerada tramitació que ha impedit una reflexió "rigorosa i de calat" sobre un tema tan "sensible", segons han argumentat la diputada socialista Meritxell Batet i el parlamentari de CiU Jordi Jané.

Des del PNB, Emilio Olabarria ha rebutjat el "desmesurat" aforament, que, segons ha advertit, "desperta tantes suspicàcies que neix viciat per l'ombra de la sospita".

La diputada d'UPYD, Irene Lozano, ha mostrat les seves reserves a aquest "aforament plus" que s'estén a l'àmbit civil i ha advertit que cap país de la Unió Europea té 10.000 aforats, que gaudeixen d'una Justícia "còmoda". "No es pot dir que ens preocupa la corrupció i acabar amb els privilegis i al mateix temps aprofundir en això", ha etzibat.

"Què es tracta d'ocultar, per què aquest blindatge excepcional del Rei i de la Família Reial?", ha preguntat el diputat de l'Esquerra Plural, Gaspar Llamazares, que ha defensat que el fur ha d'estar aparellat al càrrec i que aquesta mesura llança un missatge de "desacatament" a la Justícia.

"És el missatge que a mi no em jutja un jutge Castro, no em jutja un jutge ordinari, em jutja un jutge catedràtic perquè jo no sóc el ciutadà Joan Carles, sinó el Rei emèrit i a la Família Reial només se la jutja davant del Tribunal Suprem i davant de Déu", ha exclamat Llamazares, que ha criticat l'"'agosticitat' i traïdoria" amb la qual es tramita el canvi legal en un context "repugnant d'olor al cas Nóos".

El diputat d'Amaiur, Sabino Cuadra, ha expressat les seves reserves per la intenció del PP de "blindar el passat, el present i el futur" del rei Joan Carles i de membres de la Família Reial. "És un despropòsit", ha indicat, per concloure que no existeixen precedents a la Unió Europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés