Actualitzat 26/06/2014 11:22

El Parlament demana un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia

Pleno del Parlament
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 Jun. (EUROPA PRESS)

El Parlament ha aprovat aquest dijous amb el vot a favor d'ICV-EUiA, ERC i la CUP, les abstencions de CiU, PSC i C's i malgrat el vot en contra del PP, reclamar a l'Estat "un referèndum consultiu entorn de monarquia o república".

   El text dels ecosocialistes també lamenta el caràcter d'urgència que s'ha proclamat al rei Felip VI, i nega "legitimitat" al nou monarca ja que ha estat proclamat sense l'aval de la ciutadania.

   Les 74 abstencions de CiU, PSC i C's han permès que la moció sobre el referèndum prosperés malgrat rebre només 33 vots a favor, que han estat suficients per derrotar els 18 en contra dels populars.

   La moció també sosté que aquest referèndum sobre la monarquia és imprescindible perquè la seva regulació en la Constitució "va estar totalment condicionada per la necessitat de superar la dictadura franquista".

   El líder parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha defensat que la demanda d'aquest referèndum "connecta" amb la voluntat catalana de fer la consulta del 9 de novembre, i ha afirmat que la monarquia es caracteritza per termes com opacitat i inviolabilitat.

   Joan Herrera considera que un símptoma evident de decadència de la Casa Reial és la imputació de la infanta Cristina, que "ha actuat com ha actuat perquè pensava que era intocable".

   Gemma Calvet (ERC) ha defensat que "l'estat natural d'una democràcia madura és una república", mentre que Isabel Vallet (CUP) ha conclòs que l'únic camí radicalment democràtic de Catalunya és l'autodeterminació.

PP I CUP: BENVINGUDES DISPARS

   El Rei es desplaça aquest dijous a Catalunya per participar al V Fòrum Impulsa de la Fundació Príncep de Girona (FPdGi), i la diputada de la CUP ha aprofitat la seva intervenció per advertir que el seu partit "rebrà el Borbó com es mereix", sense entrar en més detalls.

   Per contra, el diputat del PP Fernando Sánchez Costa ha acabat la seva intervenció dedicant-li un 'visca' al nou monarca, i donant-li la benvinguda "a casa".

   El popular s'ha referit a la dirigent comunista basca Dolors Ibárruri per exposar als partits d'esquerra de la Cambra que "l'esquerra és compatible amb la monarquia si aquesta assegura llibertat i democràcia" --com és el cas de la corona espanyola, segons la seva opinió--, i ha sentenciat que la Constitució serà un mur davant de la demagògia social i el populisme.

   El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha dit que el seu partit no es tanca a abordar el debat monarquia-república, però ha precisat que prefereix abordar-ho dins de la reforma profunda de la Constitució que plantegen, no amb un referèndum com el plantejat per ICV-EUiA; i també ha advertit que és un debat important però hi ha debats "més urgents", com el de la recuperació econòmica.

   El líder de C's, Albert Rivera, ha dit que el Rei no té aquesta condició per "gràcia divina", sinó perquè els espanyols així ho van voler dotant-se de la Constitució actual, i ha assegurat que ell s'apuntaria a la causa republicana si el nou cap de l'Estat no és democràtic i transparent.

   CiU s'ha abstingut perquè no portava aquesta qüestió en el programa electoral, ha dit el diputat David Bonvehí, i ha considerat que el que és més apropiat no és barrejar la consulta catalana amb la de monarquia o república: "No volem distreure'ns gens ni mica del procés que hem emprès".

   També s'han aprovat --per una majoria molt més àmplia perquè CiU ha votat a favor-- dos punts a favor del 'dret a decidir' que lamenten "l'actitud poc democràtica" de no permetre una consulta ni a Catalunya ni a l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés