Publicat 02/06/2014 12:59

Jutges per a la Democràcia i Francisco de Vitoria criden a reflexionar sobre una reforma en la Constitució

El Rey Juan Carlos abdica
EUROPAPRESS

L'APM demana aplicar el procés de successió regit per l'ordenament jurídic

MADRID, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Les associacions de jutges i magistrats Jutges per a la Democràcia (JpD) i Francisco de Vitoria (FdV) han advocat per introduir la paritat a l'accés a la Corona entre l'home i la dona i a reflexionar sobre la conveniència de reformar la Constitució, tot i que no de manera "precipitada", segons han declarat els seus portaveus a Europa Press.

Per la seva banda, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), majoritària en nombre d'afiliats, ha apostat per aplicar el procés de renovació previst en la Constitució i ha defensat que un possible canvi hauria de ser acordat "quan les institucions estiguin funcionant correctament, si es té per convenient".

El portaveu de Jutges per a la Democràcia (JpD), Joaquim Bosch, ha destacat que "és moment per plantejar una reflexió" sobre les nostres institucions perquè recuperin la seva credibilitat entre la ciutadania i sobre la validesa de la Constitució. Segons la seva opinió, l'abdicació del rei Joan Carles és "un símptoma més de l'esgotament del sistema que procedeix de la Constitució del 1978", que se suma a altres signes de "desafecció ciutadana" com es reflecteix en el resultat electoral de les europees.

"Seria el moment d'obrir una reflexió sobre una reforma de la Constitució o del procés constituent per recuperar un sistema institucional adequat. El Rei ha regnat 39 anys, la Constitució té més de 35 anys, gran part de la població no la va arribar a votar i és evident que s'ha aprovat en un context molt diferent", ha argumentat.

Des de l'associació de jutges i magistrats Francisco de Vitoria (FdV), el seu portaveu Marcelino Sexmero ha afirmat que l'abdicació del Rei "obliga a modificar més tard o més aviat, però sense pausa" la igualtat d'accés a la Corona entre l'home i la dona.

L'article 57.1 de la Constitució valida la primacia de l'home sobre la dona en la successió al tron. Segons aquest precepte, es prefereix "la línia anterior a les posteriors; en la mateixa línia, el grau més pròxim al més remot; en el mateix grau, l'home a la dona, i en el mateix sexe, la persona de més edat a la de menys".

"Potser és moment d'abordar una reforma de la Constitució i aprofitar això. Però no cal fer-ho amb precipitació", ha matisat el portaveu de l'associació judicial Francisco de Vitoria, que ha advocat per obrir un període de reflexió.

Per la seva banda, el portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Pablo Llarena, ha destacat que quan es produeix un canvi institucional d'aquesta transcendència procedeix executar el que està previst a l'ordenament jurídic, el qual ha estat "lliure i democràticament" aprovat, i aplicar la Constitució. Les Corts Generals deuran així aprovar l'abdicació i proclamar el Príncep hereu.

"La pròpia Constitució estableix el procés de renovació", ha indicat Llarena, que considera que ara no estem en el moment adequat de revisar la llei fonamental, sinó que ho serà quan "les institucions estiguin funcionant correctament, si es té per convenient".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés