Actualitzat 02/06/2014 18:24

Jordi Pujol: "De moment, consulta, i això no ha de canviar malgrat l'abdicació del Rei"

El expresidente de la Generalitat Jordi Pujol
Foto: EUROPA PRESS

Desitjaria interpretar que abdica per llançar el missatge "que Espanya no va bé"

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha apostat aquest dilluns perquè els catalans decideixin el seu futur en la consulta del 9 de novembre malgrat l'abdicació del Rei, coincidint així amb el discurs pronunciat pel mateix president de la Generalitat, Artur Mas: "De moment consulta, i això no ha de canviar malgrat l'abdicació del Rei".

   Així s'ha manifestat en una roda de premsa davant els mitjans, on ha argumentat que li agradaria interpretar que Joan Carles I ha abdicat per llançar el missatge "que Espanya no va bé", obligant així els partits, els membres del Tribunal Constitucional (TC) i els ambients econòmics i socials a obrir una reflexió.

   "Voldria pensar que l'abdicació és un agulló, un toc d'atenció, i si ho aconseguís hauria fet un bon servei. Això necessita que la societat espanyola sigui seriosa, conseqüent, autoexigent i no culpar sempre els altres", ha sentenciat.

   Segons Pujol pot ser que el Rei hagi pres aquesta decisió en sentir-se més gran i cansat, però també perquè hagi conclòs que Espanya va "malament" i necessita un revulsiu davant el malestar polític i social que hi ha actualment com a conseqüència de la crisi.

   Sobre les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, l'expresident català ha exposat que el Rei i el príncep Felip van jugar durant anys un paper positiu per intentar trobar el millor encaix possible, però ha lamentat que això no hagi estat així en els últims temps.

   "Seria sorprenent que això no preocupés el Rei. Això pesa perquè hi ha hagut anys que semblava que la Monarquia podia ajudar a trobar una bona manera de conviure, i resulta que no", ha recalcat.

   Així, ha preguntat al príncep Felip si està disposat a admetre que les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya han "descarrilat", i a reprendre la política que van intentar anys enrere, destacant que la Monarquia pot influir en aquest procés, però més encara els partits, el món intel·lectual, cultural i empresarial de les dues parts.

   "Culpar d'això el Príncep seria jugar molt fàcil. Ho hem d'arreglar entre tots", ha subratllat Pujol, que ha lamentat que la força de la Monarquia no hagi estat suficient per imposar-se al clima negatiu que, segons la seva opinió, domina en molts aspectes Espanya.

MONARQUIA O REPÚBLICA

   Segons Pujol, Espanya ha de mirar-se davant el mirall atesa "la crisi institucional total" que pateix, però això no equival a pronosticar que els ciutadans estarien millor si hi hagués una República i no una Monarquia.

   "El problema d'Espanya no és República o Monarquia", ha asseverat l'expresident de la Generalitat, després d'avalar el servei fet per la Monarquia en anys com els de la Transició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés