Publicat 02/06/2014 14:06

Isabel II, la reina de Dinamarca i els reis de Suècia i Noruega, els últims de la 'vella guàrdia'

El Rey en la renuncia de su abdicación
TWITTER/@CASAREAL

La monarca britànica segueix sent la més veterana, amb més de 60 anys de regnat

MADRID, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Isabel II d'Anglaterra, Margarita II de Dinamarca, Carles Gustau XVI de Suècia i Harald V de Noruega s'han convertit des de la decisió del Rei Joan Carles d'abandonar el tron a Espanya en els últims monarques de la 'vella guàrdia', ja que els últims anys la resta de sobirans europeus han anat passant el relleu als seus hereus o han mort, com va ser el cas de Rainier de Mònaco el 2005.

La reina Isabel II segueix sent la més veterana dels monarques europeus. Filla del rei Jorge VI i la reina Isabel, va néixer el 1926 i va accedir al tron als 25 anys, el 1953, per la qual cosa fa 62 anys que és al tron.

La notícia de la mort del rei Jordi VI el 6 de febrer del 1952 la va rebre Isabel quan era de viatge en una zona remota de Kènia, per la qual cosa va haver de tornar precipitadament al Regne Unit, on va ser rebuda ja com a reina per l'aleshores primer ministre, Winston Churchill, i altres autoritats.

La coronació pròpiament dita es va produir a l'Abadia de Westminster el 2 de juny del 1953, per la qual cosa aquest dilluns justament fa 61 anys d'aquesta celebració, que va estar dirigida per l'aleshores arquebisbe de Canterbury.

L'actual hereu al tron britànic és el Príncep Carlos. Nascut el 14 de novembre del 1948, el Príncep d'Anglaterra és als seus 65 anys l'hereu a un tron europeu de més edat, per la qual cosa molts d'altres al Regne Unit no descarten que en morir la reina sigui directament el seu fill, el Príncep Guillem, de 31 anys, qui la succeeixi.

MARGARIDA DE DINAMARCA

La segona sobirana més veterana és la reina Margarita II de Dinamarca. La reina danesa va néixer just després que els nazis van prendre el control de Dinamarca el 9 d'abril del 1940. El 1967, trencant la tradició que els membres de la casa reial danesa es casaven amb membres d'altres dinasties nòrdiques, es va casar amb el comte i diplomàtic francès Henri de Montpezat.

Perquè la princesa Margarita pogués arribar a ser reina es va procedir a reformar la Constitució danesa del 1849, que només permetia la successió masculina, mitjançant un referèndum el 1953 que va aprovar la Llei de Successió. Des del 2009, el país preveu la igualtat de sexe a l'accés al tron.

El gener del 1972, com a conseqüència de la mort del rei Federico IX després d'una breu malaltia, la més gran de les seves tres filles es va convertir en la nova reina Margarita II, que tenia llavors tan sols 31 anys. La seva joventut i els seus estudis universitaris a diferents països van portar saba nova al país i canvis, entre els quals hi ha la celebració de rodes de premsa.

El seu fill el príncep Frederic, casat amb l'australiana Mary Donaldson, és l'hereu al tron danès. Nascut el 26 de maig del 1968, va contraure matrimoni el 2004 i té quatre fills.

CARLES GUSTAU XVI

El rei de Suècia va néixer el 30 d'abril del 1946. El seu pare, el llavors príncep hereu Gustau Adolf, va morir en un accident d'avió el 1947 a Copenhaguen. Amb l'accés a la corona de Gustau Adolf VI al tron el 1950, després de la mort de Gustau V, Carles Gustau es va convertir amb tan sols 4 anys en príncep hereu.

Finalment, amb la mort del monarca el 15 de setembre del 1973, el príncep hereu es va convertir en el rei Carles Gustau XVI amb 27 anys i va assumir com el seu lema "Per Suècia, amb els temps". L'encara príncep hereu va conèixer l'actual reina durant els Jocs Olímpics de Munic del 1972, on l'alemanya Silvia Renate Sommerlath treballava com a hostessa i intèrpret.

La parella va contraure matrimoni el 1976 i té tres fills. La més gran, la princesa Victòria, nascuda el 14 de juliol del 1977, és l'actual hereva al tron suec, ja que, en virtut d'una nova llei successòria aprovada el 1980 pel Parlament suec, l'hereu al tron és el primogènit. La princesa Victòria està casada des del 2010 amb Daniel Westling i la parella va tenir l'any passat la seva primera filla. Si arriba a reina, seria la primera monarca sueca de la dinastia Bernadotte.

HARALD DE NORUEGA

En el cas de Harald V de Noruega, va néixer el 21 de febrer del 1937 i, com a fill únic home del rei Olav V, va accedir al tron quan aquest va morir, el 17 de gener del 1991, per la qual cosa només fa 22 anys que és monarca.

Harald ha estat el primer príncep hereu nascut a Noruega en 567 anys. Llavors la Constitució del 1814 estipulava que només podien heretar el tron els fills homes, la qual cosa va privar les seves dues germanes grans de la successió. Tot i això, la Constitució va ser esmenada el 1990 i actualment està previst que el fill gran sigui en el successor, independentment del sexe.

El príncep Haakon, nascut el 20 de juliol del 1973, és l'hereu al tron noruec, malgrat que té una germana gran, Marta Luisa, ja que la nova llei successòria no té caràcter retroactiu. Haakon està casat amb Mette-Marit, un enllaç que va generar certa polèmica al país, ja que ella era mare soltera. La parella té dos fills.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés