Actualitzat 03/06/2014 19:31

ERC, ICV-EUiA i CUP demanen a CiU que s'oposi a la llei d'abdicació al Congrés

El diputado de ERC en el Parlament Pere Aragonés en rueda de prensa
EUROPA PRESS

El PSC intueix que els seus diputats i els de CiU votaran a favor

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

ERC, ICV-EUiA i la CUP han demanat aquest dimarts a CiU que votin en contra de la llei que regula l'abdicació del rei Joan Carles I quan arribi al Congrés, després que el secretari general de la federació hagi afirmat que, tot i que el seu grup encara ha de definir la seva posició final, "no tindria sentit" que votessin en contra.

En roda de premsa, el portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Pere Aragonès, ha concretat que els seus diputats a la cambra baixa s'oposaran a la seva aprovació, i ha admès que els agradaria que la resta de grups fessin el mateix, malgrat lamentar que el PP pugui comptar "sempre" amb el PSOE en qüestions d'Estat.

Aragonès ha mostrat la seva solidaritat amb els espanyols que volen una República espanyola, i ha recordat que els catalans tenen la possibilitat, en la consulta del 9 de novembre, d'elegir "entre una República catalana o una Monarquia espanyola".

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha acusat el PP, PSOE i la Casa Reial d'haver perpetrat un acte de "covardia democràtica com un acord 'express'" en acordar una llei d'abdicació sense possibilitat de debatre i de plantejar que una República pot ser una alternativa a la Monarquia.

"Ja no és una qüestió de Monarquia o República, és de Monarquia o democràcia", ha sostingut la dirigent ecosocialista, que ha recalcat que si CiU vol que els catalans votin per decidir el seu futur, ha de compartir també que els ciutadans facin el mateix per elegir entre un sistema o l'altre.

El diputat de la CUP al Parlament Quim Arrufat també ha demanat a CiU, ERC i ICV-EUiA que els seus representants al Congrés votin en contra de la norma del traspàs de poders.

PETICIÓ DE COHERÈNCIA

En canvi, el portaveu adjunt parlamentari del PP, Santi Rodríguez, ha demanat a aquestes tres formacions i als socialistes que siguin coherents entre allò que dicten les seves direccions i allò que després es fa a altres nivells.

Segons Rodríguez, mentre el fins ara líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, és partidari de la successió, el PSC presenta una moció en un municipi català demanant un referèndum entre Monarquia i República, i "quan Josep Antoni Duran diu que faran el que faran, altres veus diuen que no haurien ni de posicionar-se".

Malgrat constatar les arrels republicanes dels socialistes, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ha intuït que els diputats socialistes al Congrés, també els catalans, votaran a favor de la llei d'abdicació, tot i que ha deixat clar que el sentit del vot el determinarà la direcció del PSOE.

També ha pronosticat que els diputats de CiU a la cambra baixa faran el mateix, i ha carregat contra Camats per plantejar aquesta "perillosa" dicotomia entre Monarquia o democràcia, quan una de les democràcies més sòlides és la del Regne Unit, i és una Monarquia, i també ho és Suècia i és un dels països més avançats d'Europa.

Després d'evitar pronunciar-se si C's prefereix Monarquia o República, la seva portaveu al Parlament, Carina Mejías, ha assegurat que votarien a favor de la llei si tinguessin representació al Congrés en un context en el qual, segons la seva opinió, ha d'haver-hi una reforma important de l'arquitectura institucional de l'Estat complint amb la legalitat vigent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés