Publicat 18/11/2015 17:19

El rei elogia el "missatge d'unió nacional" de França i vol el mateix per a Espanya

El Rey Felipe VI saluda al presidente alemán, Joachim Gauck
CASA DEL REY

MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI ha elogiat aquest dimecres la reacció "de manera exemplar" del poble francès davant dels atemptats de París del passat 13 de novembre, amb un "missatge d'unió nacional al voltant de valors que tots compartim".

"Espanya desitja que aquest missatge d'unió sigui també el nostre. Sigui també un missatge europeu i un missatge per als valors humans universals. Hem ofert a França la nostra col·laboració per combatre aquesta amenaça comuna. Donant suport a França no fem sinó impulsar la convivència civilitzada, que és la nostra essència democràtica i europea", ha assenyalat.

Amb aquestes paraules ha començat el monarca la seva intervenció en la VIII reunió del fòrum Hispà-Alemany, que se celebra avui a Berlín, una trobada que, segons la seva opinió, "permet treballar per a la millor comprensió de les realitats nacionals" d'Espanya i d'Alemanya "i a favor de la reflexió conjunta sobre els desafiaments comuns".

UNIR ESFORÇOS I COMPARTIR MITJANS

Davant del president alemany, Joachim Gauck, Don Felipe ha dit que les "dificultats" a les quals s'han enfrontat els dos països els últims anys demostren la "necessitat d'unir esforços, de compartir mitjans i d'acordar objectius conjuntament".

"La crisi a la Unió Econòmica i Monetària, per exemple, només s'ha pogut començar a superar quan hem avançat en la integració, quan hem dotat la zona euro de nous instruments amb els quals evitar desequilibris, i hem afegit mecanismes per mitigar les conseqüències negatives", ha subratllat.

Un altre dels desafiaments que ha destacat el rei és la crisi dels refugiats, la solució de la qual, segons la seva opinió, "passa per una política comuna a nivell europeu que abordi aquest repte d'una manera integral i en totes les diferents dimensions, dins i fora de l'espai comú".

"A tot Europa som conscients de la pressió que està rebent actualment Alemanya a causa de l'arribada de centenars de milers de persones que, en molts casos, fugen de conflictes bèl·lics i són perseguits per les seves idees o pel seu origen", ha comentat.

EXPERIÈNCIA D'ESPANYA

Davant d'aquesta situació, el monarca ha posat Espanya com a exemple de "país de frontera i acollida" que té una "llarga experiència en aquest àmbit i des de fa dècades és destinació de moltes persones que busquen la seguretat i el benestar del qual gaudim els europeus".

Segons Felip VI, Espanya i Alemanya "són socis destacats a la iniciativa comuna de fer possible un espai de lliure circulació, que depèn en bona mesura de la capacitat de control eficaç de les fronteres exteriors i de l'activa cooperació amb els països d'origen".

A més, ha recordat que els dos països promouen "un paper més actiu de la UE per contribuir a l'estabilitat i el desenvolupament al sud de la Mediterrània, i ajudar a superar conflictes, a garantir la seguretat i a fomentar el desenvolupament econòmic i social, tant a Orient Mitjà com al continent africà".

"Es tracta, sens dubte, d'una tasca ingent i difícil que exigirà els més grans esforços de la comunitat internacional durant els pròxims decennis", ha apuntat el rei, qui considera que "la realitat" situa els europeus davant d'una "responsabilitat compartida que només junts" podrem afrontar, "i han estat conscients" de les seves "capacitats" i "coneixedors" de les seves "respectives perspectives".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés