Publicat 24/12/2021 21:27CET

El Rei defensa que les institucions han de "complir la llei" i ser "exemple d'integritat pública i moral"

POOL

Felip VI torna a reivindicar la Constitució i reclama "respecte i lleialtat" envers ella

MADRID, 24 des. (EUROPA PRESS) -

Felip VI ha defensat en el seu missatge de Nadal que totes les institucions compleixin i respectin la llei i que siguin "exemple d'integritat pública i moral" en un moment en què totes les mirades estan posades en el possible retorn del seu pare, el rei emèrit Joan Carles, al qui no ha fet esment en cap moment.

Els desafiaments que ha dut la pandèmia plantegen una "autèntica cruïlla" per a Espanya però també "una oportunitat històrica" per "actualitzar i modernitzar el nostre país", ha sostingut, recalcant que, en aquesta tasca, les institucions tenen una gran "responsabilitat".

També ha dit que les institucions, a més de "tenir sempre present els interessos generals i pensar en els ciutadans" i "estar permanentment al seu servei i atendre els seus problemes", han "d'estar en el lloc que constitucionalment" correspon a cadascuna d'elles, ha subratllat.

Ha afegit que cal "assumir, cadascú, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d'integritat pública i moral", incloent la Casa Real en aquesta obligació i sense esmentar expressament el seu pare.

Les seves paraules van en la línia del seu discurs de fa dotze mesos, el primer des que el Rei emèrit havia partit a l'exili als Emirats Àrabs: aleshores va recalcar que des de la seva arribada al tron el 2014 ha defensat que els principis ètics i morals "ens obliguen a tots sense excepcions" i "estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars".

No obstant això, el context ha canviat en l'últim any: encara que la Fiscalia del Tribunal Suprem ha prorrogat recentment les diligències en relació a les tres investigacions obertes entorn del rei emèrit Joan Carles, fonts jurídiques ja han apuntat que la previsió és que aquestes s'arxivin en els propers mesos.

Les dues regularitzacions fiscals fetes pel rei emèrit han aplanat el camí perquè això passi, a més del fet que els fiscals han arribat a la conclusió que alguns dels presumptes delictes que s'investiguen van passar mentre encara era en el tron i era inviolable, uns altres han prescrit i sobre altres manca pes probatori.

Les especulacions entorn d'una imminent tornada del rei emèrit (que el 5 de gener farà 84 anys i ja ha expressat per diferents vies el seu desig a tornar a Espanya) s'han disparat en les setmanes prèvies al missatge de Nadal de Felip VI. Des del Govern central asseguren que la decisió competeix al rei emèrit i a la Casa Reial.

CRIDA A l'ENTENIMENT I EL CONSENS

D'altra banda, Felip VI ha aprofitat novament per apel·lar a l'enteniment i el consens institucional i per reivindicar la Constitució de 1978. "L'enteniment i la col·laboració són actituds necessàries que dignifiquen les institucions", i fins i tot "les enforteixen, perquè generen la confiança dels ciutadans", ha dit.

Les diferències d'opinió, segons ell, "no han d'impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, major benestar en les llars, i donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant el seu futur".

Espanya --ha dit-- ha experimentat en les últimes quatre dècades de "democràcia i llibertat" un canvi profund i extraordinari que "no ha estat fruit de la casualitat", i aquest canvi "s'ha basat en l'esforç i el sacrifici de moltes persones, de milions d'espanyols" i s'ha degut, entre altres coses, al "sentit de la història, grans acords, generositat, responsabilitat i visió de futur".

DEFENSA DE LA CONSTITUCIÓ

Ha considerat també que, si alguna cosa representa la transformació viscuda, és la Constitució, "l'esperit de la qual ens convoca a la unitat enfront de la divisió, al diàleg i no a l'enfrontament, al respecte enfront del rancor, a l'esperit integrador enfront de l'exclusió". També "ens convoca permanentment a una convivència cívica, serena i en llibertat", ha afegit.

"La Constitució ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el nostre progrés, la que ha sostingut la nostra convivència democràtica front a les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa" viscudes per Espanya, i per tot això mereix "respecte, reconeixement i lleialtat", ha dit.

El moment "és difícil", ha reconegut el monarca, "però detenir-nos avui és quedar-nos enrere, és retrocedir". Per això, ha apostat per "seguir endavant" ja que la Història ha ensenyat que els espanyols han sabut reaccionar i sobreposar-se davant les adversitats.

El futur que s'obre davant nosaltres --ha afegit-- exigeix a tothom "responsabilitat, voluntat de col·laborar i entendre'ns" i també requereix que "confiem més en les nostres pròpies forces com a nació". En aquest punt, ha assegurat que no té dubtes del compromís i la capacitat dels espanyols i que "amb decisió, amb embranzida i caràcter ho aconseguirem".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés