Actualitzat 12/11/2015 16:45

El Rei: "La Constitució prevaldrà, que ningú ho dubti"

Palabras del Rey tras entregar las acreditaciones de Embajadores Honorarios
TWITTER DE LA CASA REAL

Estarà com a cap de l'Estat al costat de tots els espanyols

   MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El rei Felip VI ha advertit aquest dijous que el poble espanyol "no està disposat que es posi en qüestió la seva unitat, que és la base de la seva convivència en pau i llibertat" i ha afegit: "La Constitució prevaldrà, que ningú ho dubti".

   "La raó de ser i el funcionament del nostre Estat democràtic de Dret així ho garanteix. El nostre ordre constitucional, els principis constitucionals en els que es basa la nostra convivència es mantindran plenament vigents", ha subratllat en el seu discurs de lliurament de les acreditacions als nous ambaixadors honoraris de Marca Espanya.

   El monarca ha recordat que, com a cap de l'Estat, estarà "sempre al costat de tots els espanyols", i ha transmès un "missatge de seguretat en la unitat i continuïtat del projecte de convivència nacional".

   Ha recordat que, "després de tants avatars històrics" que van conduir Espanya a crisis, enfrontaments i fracassos --ha dit--, "va optar, sàvia i definitivament, per la via de la concòrdia i de la convivència, de l'entesa i de la democràcia".

CONSTITUCIÓ, GUIA I REFERÈNCIA DIÀRIA

   Per això, ha destacat que el poble espanyol ha fet del "compliment de la llei" que neix de la Constitució "la seva guia i la seva referència diària".

   "Un poble que no està disposat que es posi en qüestió la seva unitat, que és la base de la convivència en pau i llibertat, que no està disposat que es posi en risc el model de progrés que, amb el seu treball abnegat i compromès, ha fet possible el període de més desenvolupament econòmic i social del nostre país", ha asseverat.

   "En la nostra llarga història hem sabut superar grans dificultats i els majors desafiaments. Ara no és temps de tornar al passat, sinó de reafirmar-nos en la nostra voluntat d'un present i un futur de progrés compartit i de convivència democràtica", ha afegit.

   Després del discurs de Felip VI, pronunciat a la Ciutat BBVA davant d'empresaris, polítics, representants del món de la cultura i l'esport, entre d'altres, s'ha sentit un crit de 'Visca el Rei' que ha estat corejat després.

DINAMITAR EL PROJECTE COMÚ

   El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, també ha intervingut: "El que està passant porta causa d'un deteriorament conscient dels quals volen dinamitar el projecte comú, aquesta Constitució de la concòrdia, i expropiar els catalans de la seva condició d'espanyols. I això ha estat precedit per un deteriorament sistemàtic de la imatge d'Espanya a Catalunya".

   Margallo ha tornat a advertir que una Catalunya independent "no tindria la menor possibilitat de ser reconeguda per les Nacions Unides i no formaria part de la UE", a part de l'"estrip sentimental" que, segons la seva opinió, provocaria entre els catalans que volen seguir sent espanyols, i que a més els portaria a una "pobresa certa".

ELS CIUTADANS, LA MÉS BONA IMATGE D'ESPANYA

   Tant el Rei com Margallo han indicat que "el millor ambaixador" de la Marca Espanya és "el poble espanyol, els espanyols", tot i que el monarca ha aprofitat també per felicitar als nous representants d'aquest comissionat per acceptar aquesta nova responsabilitat en benefici d'Espanya, de la seva imatge i de la seva capacitat per ser present més i millor en el món, ha dit.

   Entre els nous ambaixadors honoraris de la Marca Espanya es troben Edurne Pasaban, en la categoria d'Esports; Ainhoa Arteta, en Cultura i Comunicació; Pablo Isla, en Gestió Empresarial; els germans Jordi i Joan Roca, en Turisme i Gastronomia; l'Institut Valencià d'Infertilitat, en Ciència i Innovació; Càritas, en Acció Social; el Camí de Santiago, en Relacions Institucionals; i Josep Piqué, com acreditació extraordinària.

   El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha estat l'encarregat de rebre l'acreditació en nom del Camí de Santiago, mentre que Ramón Renón, director general adjunt al president i conseller delegat d'Inditex, ho ha fet en nom de Pablo Isla.

   La d'aquest any és la sisena edició d'aquests guardons que es lliuren amb el beneplàcit del Ministeri d'Exteriors, amb l'objectiu de reconèixer públicament a les persones físiques o jurídiques que amb el seu treball contribueixen a millorar o generar una imatge positiva d'Espanya a l'exterior.

EDUCACIÓ PER MÉS SOLIDARITAT

   La soprano Ainhoa Arteta, natural de Tolosa (Guipúscoa), també s'ha referit al procés sobiranista fent en el seu discurs un al·legat de l'educació i la cultura com a valors fonamentals per a qualsevol societat, especialment "en un moment com l'actual, en què per a alguns prima la insolidaritat i la desunió".

   Segons la seva opinió, "per tenir un país cohesionat territorial i socialment, en què la cultura prevalgui per sobre de la insolidaritat, cal potenciar tres coses: educació, educació i educació".

   "Hauríem d'ensenyar en les escoles dels territoris més desenvolupats que pare i mama paguen una mica més d'impostos perquè altres nens de territoris menys afavorits tinguin l'oportunitat d'educar-se com ells", ha subratllat.

   "Hauríem de tenir en compte que una part tan important de l'educació com és el coneixement del nostre passat només pot i ha d'estar tutelat per historiadors de prestigi per subratllar als nens el molt que ens uneix i el poc, poquíssim, que ens separa", ha afegit.

   Arteta veu necessari "ensenyar a estimar l'euskera, català, gallec i valencià com una cosa de tots els espanyols i no només propietat dels ciutadans d'aquestes comunitats, de la mateixa manera que el foment de l'afecte de la nostra llengua comuna on avui se la margina".

   "En definitiva, i per això no es necessita trencar res, seria convenient l'elaboració d'un projecte comú d'educació consensuat, en què es tinguessin en compte factors tan importants com els assenyalats", ha apuntat.

   El president del BBVA, Francisco González, ha destacat que Espanya és "un dels països més respectats de l'escena internacional", ja que "després de passar una etapa molt crítica és un dels països que més creixen a la UE", i per això ha agraït l'"enorme esforç" que ha realitzat el poble espanyol per tirar endavant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés