Publicat 02/06/2014 12:39

El Congrés, en espera d'la llei orgànica per fixar el seu calendari i terminis per entronitzar Felip

Texto de la adbicación del Rey Juan Carlos I
CASA REAL

Igual que es va fer amb la reforma de la Constitució el 2011, la llei podria aprovar-se en una setmana en un únic debat en sessió plenària

MADRID, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El Congrés està pendent de la llei orgànica de la Corona que aprovi aquest dimarts el Consell de Ministres per dissenyar un calendari de tramitació i culminar el procés de relleu en la Direcció de l'Estat amb l'entronització de Felip de Borbó i Grècia, Príncep d'Astúries. El president del Congrés, Jesús Posada, ha garantit que aquest procés es resoldrà "adequadament i sense problema".

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat la convocatòria d'un Consell de Ministres extraordinari per aprovar aquest dimarts una llei orgànica que reguli el procés de relleu, complint la previsió constitucional recollida a l'article 57.5 de la Carta Magna que, 35 anys després, seguia pendent.

L'esmentat article de la Constitució estableix que "les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret que ocorri a l'ordre de successió de la Corona es resoldran en una llei orgànica".

RAJOY VOL RAPIDESA

Rajoy ha dit confiar que "en un termini molt breu" les Corts puguin tramitar aquesta llei i procedir a la proclamació com rei d'Espanya de Felip de Borbó.

Poc abans que el president del Govern espanyol anunciés l'abdicació del Rei, Posada ha rebut la trucada del Rei Joan Carles comunicant-li la seva decisió, com tercera autoritat de l'Estat.

El president del Congrés ha convocat el secretari general del Congrés, Carlos Gutiérrez Vicén, com a responsable dels serveis de la Cambra, per analitzar la situació, en espera d'que arribi aquest projecte de llei. "Actuarem adequadament i sense problema --ha explicat Posada--. El procés no és l'important, es resoldrà adequadament".

LA TAULA FIXARÀ TERMINIS

Una vegada aprovada pel Govern espanyol, la llei orgànica es remetrà al Congrés per a la seva tramitació parlamentària. El procediment arrenca amb la qualificació del text per la Mesa del Congrés, la seva publicació en Butlletí Oficial de les Corts i l'obertura d'un termini d'esmenes perquè els grups fixin posició.

El tràmit ordinari inclou després un debat de totalitat en el Ple del Congrés i, a partir d'aquí, presentació d'esmenes parcials, discussió en ponència i a la Comissió Constitucional i aprovació pel ple, amb un suport mínim de la majoria absoluta, al tractar-se d'una llei orgànica. Després el procés es repeteix al Senat.

Ara bé, tot aquest procediment durarà el que decideixi la majoria parlamentària de la Cambra, que pot imposar un tràmit d'urgència, escurçant tots els terminis a la meitat, i fins i tot resoldre la seva tramitació en lectura única (en una única sessió plenària sense passar per comissió). De fet, PSOE i PP ja van reformar la Constitució en a penes dues setmanes entre agost i setembre del 2011.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés