Publicat 5/12/2019 17:34:32 +01:00CET

El rei començarà dimarts vinent la ronda de consultes per a la investidura i rebrà Sánchez el dia 11 a les 18.15 h

El rei Felip VI rep en audiència Meritxell Batet, que repeteix com a presidenta del Congrés dels Diputats en la XIV Legislatura de les Corts, al palau de La Zarzuela, Madrid (Espanya), 4 de desembre del 2019.
Casa de S.M. el Rey

Felip VI es trobarà en dos dies amb 19 líders, després de la renúncia d'ERC, Bildu i la CUP a reunir-se amb ell

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

El rei Felip VI encetarà dimarts vinent 10 de desembre a les 9.30 hores la ronda de consultes amb els líders polítics per proposar un candidat a la investidura, i la tancarà amb el president del Govern central en funcions i aspirant socialista, Pedro Sánchez, el dimecres 11 a les 18.15 hores, ha informat la Casa del Rei.

El cap de l'Estat ha concentrat tots els contactes en dos dies, malgrat que aquesta vegada són 19 els líders polítics que aniran al palau de La Zarzuela. El dilluns 9 és festiu a la Comunitat de Madrid i dijous Sánchez ha de viatjar a Brussel·les per participar en un Consell Europeu.

Aquest dimecres, la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, va portar al monarca el llistat de les formacions polítiques, un llistat en el qual no figuren els representants d'ERC, de Bildu ni de la CUP, perquè aquestes formacions renuncien a reunir-se amb el cap de l'Estat.

Conforme a l'agenda que ha difós la Casa Reial, el primer a anar a veure el rei serà el diputat de Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, el dimarts 10 a les 9.30 hores. A les 10.15 hi anirà el diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, que s'estrena al palau de La Zarzuela.

A les 11.00 hores està citat el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), representat pel diputat José María Mazón; a les 11.45 el del BNG, Néstor Rego i a les 12.30 serà el torn del diputat de Compromís, Joan Baldoví.

A la tarda, a les 16.00 hores, el rei rebrà el president d'UPN, Javier Esparza; seguit del diputat de Nova Canàries (soci electoral del PSOE), Pedro Quevedo (16.45 hores), i de la representant de Coalició Canària, Ana Oramas, 17.30 hores.

L'ÚLTIM DE DIMARTS, ERREJÓN A LES 19.00H

Les consultes de dimarts acabaran amb les reunions del rei amb Yolanda Díaz, d'En Comú --el soci gallec d'Unides Podem-- a les 18.15 hores i, finalment, a les 19.00 hores, amb Íñigo Errejón (Més País), un altre que participa per primer cop en les consultes.

Els 10 restants aniran a La Zarzuela el dimecres 11 de desembre. La jornada començarà amb el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, a les 9.30 hores. A les 10.15 es reunirà amb el rei el diputat Aitor Esteban, del PNB, i a les 11.00 hores Jaume Asens, d'En Comú, el soci català de Podem.

La següent és la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que es trobarà amb el cap de l'Estat a les 11.45 hores. Després, a les 12.30 hores, hi anirà la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que tancarà les reunions del matí.

DIMECRES TARDA: IGLESIAS, ABASCAL, CASADO I SÁNCHEZ

A la tarda, el rei ha citat a les 16.00 hores el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. El següent serà el president de Vox, Santiago Abascal, a les 16.45 i després anirà a La Zarzuela el president del PP, Pablo Casado, a les 17.30.

La ronda acabarà a les 18.15 hores de dimecres amb el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, a qui previsiblement el rei encarregarà formar un govern.

Conforme a l'article 99.1 de la Constitució, "després de cada renovació del Congrés, el rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern".