Publicat 06/08/2024 19:22

El reglament del Parlament dona llibertat a Rull per suspendre plens i també si hi ha altercats

Archivo - La vicepresidenta primera de la Mesa, Raquel Sans; el president del Parlament, Josep Rull, i el vicepresident segon, David Pérez, al Parlament al juny
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Junts demana suspendre la investidura d'Illa si detenen Puigdemont

BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

El reglament del Parlament dona llibertat al seu president per suspendre plens, com a encarregat de mantenir l'ordre de les discussions i de dirigir els debats, i també pot fer-ho i fins i tot aixecar la sessió en cas d' "altercats o de desobediència obstinada d'un diputat".

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat aquest dimarts que demanaran a Rull que suspengui el ple d'investidura de Salvador Illa (PSC) com a president de la Generalitat, previst per a aquest dijous, si detenen l'expresident Carles Puigdemont.

El reglament fixa que el president del Parlament, Josep Rull, té la representació de la Càmera; estableix i manté l'ordre de les discussions i dirigeix els debats amb imparcialitat i atent al respecte a causa del Parlament; compleix i fa complir el reglament, i exerceix totes les altres funcions que li confereixen aquest reglament, l'Estatut i les lleis.

En cas que hi hagi grups que no comparteixin una suspensió, no existeix la possibilitat d'un recurs de reconsideració, però dos grups poden demanar que es reuneixi la Junta de Portaveus per parlar de la situació i reconsiderar la decisió.

SUSPENSIONS PER "ALTERCATS"

L'apartat de disciplina parlamentària del reglament fixa que els diputats i els membres del públic estan sotmesos als poders disciplinaris del president del Parlament i de la Càmera, i és quan es recull que Rull pot suspendre o aixecar la sessió en cas "d'altercats o de desobediència obstinada" d'un diputat.

"Abans de suspendre o aixecar la sessió per causa d'indisciplina, el president ha d'advertir la Càmera de la possibilitat de prendre aquestes mesures", recull el reglament, i afegeix que la suspensió, en aquest cas, ha de durar un màxim de mitja hora i després cal reprendre el ple.

ERC I COMUNS

Més enllà de Junts, ERC no descarta una possible suspensió del ple si detenen Puigdemont: la portaveu, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dimarts que "segurament serà necessari" suspendre o ajornar la investidura si el detenen, encara que ha demanat que una eventual segona convocatòria es programi com més aviat millor.

El divendres, la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, no va descartar que es posposi la investidura si el detenen, "sempre que es faci abans del 26", data límit per elegir un nou president.

NO SERIA LA PRIMERA VEGADA

En el passat, el Parlament ha tingut altres suspensions o ajornaments de plens, tant de sessions d'investidura com per altres finalitats.

El gener de 2018, el llavors president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajornar el ple d'investidura en el qual es va presentar Puigdemont per ser reelegit, una decisió que Torrent va comunicar per carta als grups.

Dos mesos després, Torrent va ajornar un altre debat d'investidura, el del diputat de Junts Jordi Sànchez, que era a la presó i que havia demanat al jutge la llibertat provisional o un permís per defensar la seva candidatura, després que el seu partit l'escollís en substitució de Puigdemont.

Més recentment, el març d'aquest any la presidenta del Parlament, Anna Erra, va suspendre el ple dels pressupostos per falta d'una majoria per tramitar-les, el mateix dia en el qual, poc després, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va decidir convocar les eleccions anticipades que portarien als comicis del 12 de maig.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés