Publicat 17/01/2019 19:41

El registre de la Crida com a partit obre incgnites en la seva relació amb el PDeCAT

Acte de la Crida Nacional per la República a Manresa
David Zorrakino - Archivo

La doble militncia i el possible encaix o no de cara a les europees són els principals esculls

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El registre com a partit de la Crida Nacional per la República, el moviment polític que impulsen l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'expresident de l'ANC Jordi Snchez, obre diverses incgnites sobre la seva relació amb el PDeCAT.

A l'espera que la Crida celebri el seu congrés constituent el dissabte 26 de gener, una de les incgnites és com se solucionar la qüestió de la militncia, ats que la Crida permet la doble militncia i el PDeCAT no, com recull en els seus estatuts.

El PDeCAT concreta que els seus associats no poden militar en cap altre partit ni ser crrecs electes per un altre partit, excepte en casos que admeti el Consell Nacional prvia presentació d'un informe de la Comissió per a la Qualitat Democrtica.

En canvi, la ponncia organitzativa de la Crida, que es considera un moviment transversal de l'independentisme, conclou que ha de garantir als seus associats militar en aquest moviment i alhora "en altres entitats, associacions, partits polítics o de qualsevol altra naturalesa".

Encara que la doble militncia que permet la Crida podria utilitzar-se per evitar un conflicte directe amb el partit que lidera David Bonvehí, fonts del PDeCAT consultades per Europa Press han advertit que sí que suposa un problema i que no ho contemplen.

DIVISIÓ

Diversos impulsors de la Crida formen part del PDeCAT i la divisió entre els més afins a Puigdemont i els menys entusiastes s'ha evidenciat en més d'una ocasió, sobretot al Congrés dels Diputats.

Entre els majors defensors de la Crida hi ha la vicepresidenta del PDeCAT i responsable d'acció política a Madrid, Míriam Nogueras; Lourdes Ciuró i Antoni Postius, mentre que els més reticents són el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano; Jordi Xucl; el secretari d'Organització del partit, Ferran Bel; Feliu Guillaumes i Sergi Miquel.

En el si del Govern, la consellera de Presidncia, Elsa Artadi, ja va abandonar el PDeCAT el novembre del 2017 i és una de les seves afins juntament amb Snchez, actualment a la presó juntament amb Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, que són militants del PDeCAT.

Una altra de les incgnites que s'albiren és qu passar si la Crida decideix presentar-se a les eleccions europees, ats que el PDeCAT ja ha anunciat que concorrer en coalició amb el PNB i exploraran la suma d'altres partits nacionalistes d'Espanya.

Si la Crida es presentés a les europees i ho fes al marge del PDeCAT, altres fonts del partit de Bonvehí han avisat que la decisió marcaria un punt d'inflexió entre ambdues formacions.

No obstant aix, des de la Crida han assegurat a Europa Press que la decisió no est presa, malgrat que s'han barrejat diversos noms que podrien encapalar la llista, i que si s'han registrat com a partit és per tenir "tots els escenaris possibles tancats".

Tampoc han descartat la possibilitat que per a les europees, si concorren als comicis, es busqui una fórmula semblant a la de la candidatura de Barcelona en les municipals, on amb tota probabilitat hi haur representants de tots dos partits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés