Publicat 15/01/2015 17:07

El recurs d'Ortega carrega contra el "biaix marcadament polític" de les querelles del 9N

Joana Ortega
EUROPA PRESS

Destaca els "seriosos dubtes" de la Fiscalia per acusar-los i la seva "tramitació controvertida"

BARCELONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

El recurs que la defensa de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, ha presentat aquest dijous davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acusa les querelles presentades contra ella per desobediència de tenir "un biaix marcadament polític".

"El que es pretén és la imputació dels legítims representants d'un Govern per la seva actuació política vehiculada de manera democràtica, responsable, pacífica i respectuosa amb la legalitat. És obvi que això no pot ser objecte d'una instrucció penal", considera a l'escrit l'advocat d'Ortega, Rafael Entrena, que demana al TSJC revocar l'admissió a tràmit de les querelles.

La defensa de la vicepresidenta defensa que el Govern, després de la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC), va articular "un procés participatiu que permetés que els ciutadans de Catalunya poguessin expressar-se sobre el seu futur, però de naturalesa i abast substancialment divers a la consulta inicialment plantejada, mantenint la data".

Insisteix que aquest procés participatiu, a diferència de la consulta prevista, "no utilitzava cap cens electoral ni registre de població i comptava amb la participació fonamental d'un col·lectiu de voluntaris".

La defensa d'Ortega posa èmfasi també en el que considera una tramitació controvertida de la querella per part de la Fiscalia, articulada "a través d'un insòlit pont aeri procedimental".

Es refereix que la querella "ha estat anunciada en els seus termes i data de presentació per representants del PP, confirmada pel Fiscal General de l'Estat, rebutjada per la Junta de Fiscals de la Fiscalia Superior de Catalunya, recolzada per la Junta de Fiscals de Sala, ordenada pel Fiscal General de l'Estat, i finalment, presentada i subscrita pel Fiscal Superior de Catalunya".

"Posa de manifest els seriosos dubtes que té el Ministeri Públic respecte de l'existència d'indicis de criminalitat en relació amb els fets que ens ocupen, més enllà de directrius i posicions institucionals", valora l'escrit d'Entrena.

NEGA DESOBEDIÈNCIA

En la mateixa línia de l'escrit elaborat per l'advocat del president de la Generalitat, Artur Mas, la defensa d'Ortega també considera que no se'ls pot atribuir el delicte de desobediència perquè, perquè existeixi, hauria d'haver un mandat precís, una negativa inequívoca a complir-lo i un requeriment previ "concret i personal"; considera que en aquest cas no els hi ha hagut.

De la mateixa manera que ha fet en el seu recurs el lletrat de Mas, Javier Melero, el d'Ortega recorda que una reforma del Codi Penal del 2012 apuntava que les qüestions de convocatòries per institucions que no són competents haurien de resoldre's per vies alternatives a la penal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés