Foto: PERE-MIQUEL PARÉS
LLEIDA, 17 (EUROPA PRESS)
Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) revela que la llana de l'ovella aranesa --que actualment es ven com un subproducte a baix preu-- té una gran qualitat pel seu processament i tintat.
L'ovella aranesa té un alt potencial per obtenir llana de qualitat, tot i que actualment només s'explota la seva producció de carn, com posa de manifest el primer estudi etnològic sobre el velló d'aquesta raça, coordinat pel professor del departament de Producció Animal Pere-Miquel Parés i publicat per l''International Journal of Morphology'.
L'estudi, en què també han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Autònoma de Chiapas-Mèxic, conclou que la llana de l'ovella aranesa té vellons curts i semioberts, una alta proporció de fibres fines i baixos nivells de greix.
Tot això significa, segons ha informat la UdL en un comunicat, un bon potencial de qualitat a nivell industrial, millor que el d'altres races de carn similars.
Això s'hauria de tenir en compte "amb vista a aconseguir els objectius de millora de productivitat de la raça en un mercat de la llana el més pròsper possible", segons assenyala Parés.
A la Vall d'Aran hi ha 64 explotacions d'oví, però no totes tenen exemplars d'aquesta raça, que està prop de l'extinció, amb menys de 2.500 animals. L'ovella aranesa és una raça de gran mida i vistoses banyes en els dos sexes.
El fort procés regressiu experimentat per la ramaderia a la comarca, sobretot les últimes dècades, ha portat la raça fins a límits alarmants de desaparició.
Per això, la Conselleria d'Agricultura i el Consell General d'Aran han posat en marxa un programa de conservació; el gros dels ramats es localitza als pobles de Les, Salardú i Bossòst.
Pere-Miquel Parés ha centrat el seu treball a l'estudi i preservació de les races autòctones catalanes, i actualment continua investigant el tema de la llana en altres races d'ovella iberoamericanes, amb el propòsit d'establir possibles relacions filogenètiques.