Afirma que l'escalada del preu de la llum és fruit d'un sistema que "no depn del Govern" espanyol
BARCELONA, 1 set. (EUROPA PRESS) -
La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha descartat "tornar a aplicar peatges com els que hi havia fins ara" després de la fi de les concessions a autopistes com l'AP-7, l'AP-2, la C-32 nord i la C-33 a Catalunya des de la mitjanit d'aquest dimecres.
En una entrevista d''El Periódico' aquest dimecres que ha recollit Europa Press, ha celebrat que l'alliberament dels peatges "tindr un impacte directe molt important per als catalans, que veuran com les seves butxaques experimenten un estalvi" que xifra en un total de 700 milions d'euros.
Amb tot, ha alertat que "evidentment cal cercar un sistema per poder finanar el manteniment de les carreteres, en la línia del que es fa en 23 dels 27 Estats de la UE".
Al seu parer, haur de ser mitjanant una "tarificació justa i equilibrada, un sistema públic i homogeni per al conjunt d'Espanya, perqu no es produeixin greuges com s'han vingut produint"; el Govern central estudia els models en vigor en altres pasos per veure quin pot aplicar.
Preguntada sobre les peticions de descentralització llanades per alguns presidents autonmics, ha contestat: "Crec que no cal parlar de descentralització sí o no, sinó analitzar les particularitats dels territoris i les infraestructures que tenen, i com podem garantir el dret a la mobilitat".
FACTURA DE LA LLUM
En plena escalada dels preus de la llum, ha subratllat que a l'Executiu són sensibles a aquests increments, que defensa que "no depenen del Govern" central sinó del preu del gas i de variables sobre les quals no poden incidir de forma directa, ha sostingut.
"Treballem amb la Comissió Europea perqu s'estableixi un sistema diferent per a la fixació de preus. El que depn de nosaltres ho hem introdut: mesures d'impacte més directe en la factura com la baixada de l'IVA o la supressió de l'impost per generació", ha mantingut.
I ha afirmat que aquest fenomen s'allargar durant uns mesos: "Cal ser sincers i dir qu es pot fer i qu no es pot fer, la qual cosa admetria la Unió Europea i el que no".
AEROPORT DE BARCELONA
Sobre l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, ha dit que ha d'anar associada a una concepció més integral dels sistemes de transport i que s'haur de "verificar" que el projecte aconsegueix compensar els impactes ambientals associats.
"Cal tenir indicadors de quin impacte estem parlant quant a emissions, i introduir mesures compensatries. Per el sector de l'aviació est avanant en no dependre tant dels combustibles fssils, i més d'energies renovables", ha afegit.
Sobre quan hi haur informes que detallin aquest impacte, ha apuntat a "un escenari que aniria potser entorn dels dos anys, per poder tenir un document que faci llum" i ha garantit que no es presentar una proposta que no pugui ser validada per la Unió Europea, en les seves paraules.
Ha afirmat que la voluntat del Govern central no és ampliar l'aeroport per a vols curts, sinó que sigui un hub internacional i en xarxa amb les infraestructures aeroporturies espanyoles: "Per aix invertim també en l'ampliació de Barajas. Volem que els nostres aeroports siguin competitius a nivell europeu".
CATALUNYA I PSC
Sobri si el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha de ser a la taula de dileg amb la Generalitat, ha dit que és "inequívoca la voluntat del Govern [central], i del president en primera persona, de reprendre el camí de la política", i que en els propers dies ja s'informar sobre la composició de la taula.
També ha definit el relleu de lideratges del fins ara primer secretari del PSC, Miquel Iceta, pel líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, com un procés natural, en les seves paraules, "que permet reafirmar el lideratge d'Illa com a primer secretari, si no hi ha sorpreses".
"I també suposa un reconeixement i un exercici de gratitud a qui fins ara és el nostre primer secretari: Iceta ha fet una feina formidable en un context molt complex", ha afirmat.