Actualitzat 04/05/2023 10:53

Raquel Sánchez acusa el Govern de no complir amb Rodalies i no veu "possible" el traspàs integral

Archivo - La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez
Marc Brugat - Europa Press - Archivo

Considera una "polèmica generada artificiosament" si un llamp va provocar l'avaria de Gavà (Barcelona)

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha acusat la Generalitat de no complir amb les seves obligacions en la gestió de Rodalies, després d'assegurar que té la titularitat del servei des del 2010, i ha avisat que el traspàs integral "no és possible".

Ho ha dit en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 d'aquest dijous, recollida per Europa Press, després que dimecres la Generalitat va manifestar la intenció de fer una auditoria pròpia sobre les causes de l'avaria de l'R2 a Gavà, que provoca incidències en la circulació de trens.

Ha obert la porta a acordar el traspàs de "determinats trams que únicament són d'utilització intercomunitària" i ha insistit que les infraestructures ferroviàries formen part d'una xarxa estatal.

Així mateix, ha acusat el Govern de "fer campanya" i l'ha instat a ratificar el contracte programa per establir les obligacions tant de l'operador --Renfe-- com les seves com a titular del servei.

"Fa anys i anys que reclamem que signin aquest contracte programa. La Generalitat, d'això, no en parla mai i no explica a la ciutadania quines raons té per no signar-lo", ha retret.

En contraposició, Sánchez ha afirmat que el Govern central assumeix la seva responsabilitat amb Rodalies i inverteix "com mai" en el servei després d'una dècada durant la qual, a parer seu, no es va fer.

Ha enaltit Rodalies com una xarxa fiable i ha valorat que gestionar el servei "des de Catalunya o des d'una administració més pròxima no garanteix un millor servei".

AVARIA A L'R2

La ministra de Transports ha dit que no entén la "polèmica generada artificiosament" sobre les causes de l'incendi en un quadre de senyalització de Gavà (Barcelona), que restringeix la circulació de trens entre Sant Vicenç de Calders (Tarragona) i Barcelona.

Així, ha assegurat que el llamp al qual assenyala el Govern central com a origen del foc és una hipòtesi i que quan tinguin la causa determinada ho explicaran, i ha garantit: "Es deu a un cas fortuït, que no és predictible i que no es deu tampoc a una falta d'inversió".

Ha sostingut que "en els pròxims dies" ampliaran el servei alternatiu per carretera als usuaris afectats --als quals s'ha disculpat-- i ha subratllat que el Ministeri no escatimarà recursos per posar a la seva disposició tots els mitjans que siguin possibles.

S'ha reafirmat a situar l'horitzó temporal fins a la normalització del servei en unes tres setmanes, si bé ha confiat que sigui abans".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés