Actualitzat 20/01/2006 17:01

Rañé defensa l'actual presència dels sindicats de classe en els òrgans de representació institucional

BARCELONA 20 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball i Indústria de la Generalitat, Josep Maria Rañé, és partidari de mantenir l'actual grau de presència dels sindicats de classe en els òrgans de representació institucional -com ara el Consell Escolar de Catalunya o el Servei Català de la Salut-, com a representants de la ciutadania usuària dels serveis i de manera paral·lela a la representació dels interessos "del sector", que fan els sindicats educatius i sanitaris.

En una entrevista concedida a Europa Press, el conseller de Treball i Indústria ha afirmat que els sindicats sectorials, com el CEMSATSE o USTEC-STEs, "ja tenen presència en els òrgans de participació institucional en representació dels treballadors del sector", mentre que "UGT i CCOO tenen representació per als treballadors generals". "No hi ha cap norma del Govern que hagi de canviar els òrgans de participació institucional", ha aclarit.

Les declaracions de Rañé es produeixen després que el conseller primer, Josep Bargalló, expliqués dijous que l'Administració catalana està impulsant una reforma per permetre que els sindicats sectorials més representatius puguin acollir-se a les ajudes públiques directes que actualment acumulen gairebé en la seva totalitat Comissions Obreres i UGT i per augmentar la seva participació institucional.

Rañé ha subratllat que els òrgans de participació institucional més importants "ja tenen dos representativitats", és a dir, "la dels treballadors pel que fa a defensors dels interessos generals" (UGT i CCOO) i "una representació dels treballadors del sector". "Això no està negat, això ja es produeix", ha afegit.

"Seria un error només pensar en la representació sectorial i corporativa, perquè llavors no defensaríem els interessos de la salut, sinó del sector de la salut", ha prosseguit. Per contra, "hem de tenir present que per gestionar un servei són molt importants els treballadors del sector, però per representar els interessos dels ciutadans, que són els que s'ha de representar, no només es poden representar els treballadors del sector".

En aquest cas, es representaria "als prestadors del serveis", però "a qui hem de prestar el servei és als ciutadans", a aquell que "finança amb els seus impostos el servei públic, no qui treballa en el sector", ha postil·lat.

"Aquest equilibri ja està fet. Que ho fem més evident i transparent, perquè la societat no tingui la percepció que els sindicats majoritaris són un monopoli, de no sé què, és el que volem", ha explicat.

Així mateix, Rañé ha recordat "el sobreesforç" dels sindicats de classe majoritaris per "representar els 3 milions" de ciutadans en els òrgans de participació institucional, "perquè els vota el 80%" dels treballadors catalans.

Amb tot, "perquè puguin fer bé la seva tasca, el Govern els ajuda" amb subvencions directes, "però no podem confondre una cosa amb l'altra", és a dir, subvencions directes amb pagaments per la prestació de serveis l'adjudicació dels quals es produeix amb concurs públic.