Actualitzat 02/12/2015 16:49

Ramoncín diu que va haver de vendre el seu "talent" a la SGAE

El cantant, per al qual demanen quatre anys i deu mesos de presó, diu: "A Viña Rock em van treure a pedrades al crit de 'puta SGAE'"

  MADRID, 2 Des. (EUROPA PRESS) -

  El cantant José Ramón Márquez, conegut com a Ramoncín, ha defensat aquest dimecres que va posar el seu "talent" en mans de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), a la qual va vendre projectes d'"extraordinari" valor i que serien un "èxit" per a l'entitat, després que es veiés forçat a abandonar els escenaris el 2006 en patir una "persecució real" per defensar els drets d'autor.

   Així s'ha pronunciat Ramoncín al judici celebrat a l'Audiència Nacional, en què s'enfronta a quatre anys i deu mesos de presó per falsedat documental i apropiació indeguda per carregar presumptament serveis inexistents a la SGAE per import de 57.402 euros entre setembre del 2008 i març del 2011. Els exdirectius José Luis Rodríguez Neri, Enrique Loras i Pablo Hernández Arroyo s'asseuen també al banc dels acusats.

   El músic, que va desenvolupar càrrecs a la societat des del 1989, ha explicat que l'exdirector general de la filial digital, José Luis Rodríguez Neri, li va proposar el 2007 ser "conseller emèrit" durant quatre anys perquè "era un talent que no podia deixar marxar". "Cada quatre anys hi ha eleccions i no es pot deixar buida de contingut intel·lectual una Junta directiva amb gent que ve de nou", ha afegit.

   Ramoncín, que ha xifrat en quantitats que oscil·len entre els 40.000  i els 50.000 euros els avançaments extraordinaris rebuts de la SGAE pels seus drets d'autor, ha revelat que a partir del 2006 va patir una "persecució real als escenaris" per part de grups anarquistes que van arribar a "apedregar-lo, insultar-lo, vexar-lo i fer-li la vida impossible" per defensar una cosa recollida "a la Declaració Universal dels Drets Humans i a la Constitució", com són els drets d'autor i propietat intel·lectual.

  "A Viña Rock em van treure a pedrades de l'escenari al crit de 'puta SGAE', penjaven fotos amb el meu cap a les parets de la ciutat de Madrid i es feien bitllets amb la meva cara que es cremaven a Barcelona. La meva vida econòmica va desaparèixer i he de buscar-me la vida en altres coses", ha relatat.

   Dit això, el cantant ha desgranat cadascun dels projectes investigats que van ser facturats a la SGAE i que ha qualificat com a "fabulosos", "extraordinaris" i que podrien ser un "èxit" a la televisió. "Els vendrem a l'oncle Jobs", va comentar sobre un d'ells a Neri, referint-se al cofundador d'Apple.

   L'acusat ha explicat que era "raonable" cobrar per endavant i un "costum" facturar a nom de l'interessat o les seves societats. Després que se li hagi preguntat si altres consellers van facturar a la SGAE, Ramoncín ha respost al fiscal: "Sí, però no diré qui".

"EL TALENT L'APORTA CADASCUN, EN AQUEST CAS JO"

  En relació amb el programa de televisió anomenat 'El creador', pel qual el cantant va cobrar el setembre del 2008 una factura de 10.100 euros, ha assenyalat que es va oferir a Neri i al secretari general Francisco Galindo per gravar els començaments d'un jove des que "assaja a casa seva fins que promociona el seu disc", i va cedir la meitat dels seus drets del que ell va considerar "un projecte extraordinari".

  "Hi ha una cosa que es diu talent i el talent l'aporta cadascun. El talent l'aporta el creador, en aquest cas jo", ha destacat, abans de defensar que la societat Jupiter Music, de la qual era administrador únic, va cobrar 5.800 euros el desembre del 2009 de la SGAE per desenvolupar un sistema de protecció d'arxius anomenat 'La caja fuerte virtual'. "El vendrem a l'oncle Jobs", va dir sobre el programa.

   El músic ha ressaltat també que està "completament viu" i fins i tot aquest estiu s'ha "mogut" per les televisions el programa de televisió '¿Hablamos el mismo idioma?', pel qual la SDAE va abonar a la seva societat dues factures per un valor total de 28.050 euros el desembre del 2010 i març del 2011.

   Ramoncín, que ha reconegut utilitzar el correu electrònic urbanitaenamorado@hotmail.com, ha afirmat que va sol·licitar un préstec personal a José Luis Rodríguez Neri i li va confessar que li "salvaria la vida" si aquests programes sortien endavant. "Això que diu vostè que Neri és el meu amic, Neri és company de treball des de fa més de 30 anys", ha respost al fiscal José Miguel Alonso.

   Segons la seva opinió, va ser també una "idea meravellosa" la que se li va ocórrer per elaborar un projecte de divulgació dels drets d'autor i per al qual va visitar col·legis del sud de Madrid i els centres docents "més conflictius" de la capital per reparar la "mala imatge" de la SGAE.

   Ramoncín, que va cobrar 6.962 euros per aquesta feina, ha ressaltat que els preus no estaven per sobre del mercat i que "mai no ha cobrat res" pels seus càrrecs a la SGAE, ja que "sempre ha considerat que no era decent estirar la mà i seure a una cadira". "La SGAE era l'enemic públic número u i jo n'he estat la cara visible", ha conclòs després de tres hores de declaració.

NERI DENUNCIA INDEFENSIÓ

  La defensa de Ramoncín, exercida per l'advocat Francisco Pereña del despatx Adeia, ha sol·licitat incorporar el repertori de les obres musicals del cantant, el reglament de l'entitat cultural, diversos correus electrònics o el contracte original del programa '¿Hablamos el mismo idioma?'. El fiscal ha impugnat l'esmentada prova per tractar-se de "fotocòpies" sobre les quals no se'n pot verificar el caràcter genuí i el tribunal ha acceptat valorar-ne després la rellevància.

   L'advocat de l'exdirector general de la filial digital --Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE)--, José Luis Rodríguez Neri, ha denunciat la indefensió soferta pel seu representat en haver estat sotmès a una acusació "sorprenent" i ha anunciat la seva intenció de formular un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

   Al començament de la vista, el lletrat de la Societat General d'Auditors i Editors (SGAE) ha estat citat a sortir de la sala perquè l'entitat va renunciar a exercir l'acusació particular i ha demanat a més el sobreseïment de la causa. El lletrat que representa el que va ser director general, Enrique Loras, ha mostrat la seva "estranyesa" per aquesta circumstància.

   El fiscal d'Anticorrupció, José Miguel Alonso, demana que la Secció Segona condemni Neri a quatre anys i deu mesos de presó; l'exdirector dels Serveis Jurídics de l'entitat Pablo Hernández Arroyo, a dos anys i nou mesos de presó; i l'exdirector general de SGAE i exconseller de la filial digital, Enrique Loras, a dos anys de presó. Alternativament, reclama penes de multa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés