Actualitzat 14/02/2017 15:20

La ralentització del turisme afectarà el creixement de Madrid, Catalunya i la Comunitat Valenciana, adverteix BBVA

Hotel, estels, allotjament, turisme
EUROPA PRESS

MADRID 14 febr. (EUROPA PRESS) -

La ralentització del sector turístic afectarà el creixement de la Comunitat de Madrid (+2,8%), Catalunya (+2,7%), la Comunitat Valenciana (+2,7%) i Múrcia (+2,6%), adverteix BBVA Research, que en el seu informe de previsions econòmiques detecta una major vulnerabilitat en aquestes regions.

Aquestes regions, que van concentrar precisament els creixements més significatius durant 2016, es veuran afectats per la moderació de la demanda interna i dels fluxos turístics, així com el menor impacte dels 'vents de cua' que han esperonat l'economia espanyola recentment.

Entre aquests factors, BBVA Research detecta l'impacte decreixent de la política monetària en les càrregues financeres, la reversió parcial del descens en el preu del petroli i un menor impuls de la política fiscal respecte als últims dos anys.

No obstant això, el creixement d'aquestes regions sobrepassa o iguala el creixement mitjà de l'economia espanyola esperat pel BBVA, elevat dos punts fins al 2,7%, doncs malgrat els temors a una desacceleració turística, la creació d'ocupació seguirà sent major en aquestes regions.

Així, el creixement de l'ocupació durant 2017 serà major a les regions més depenents del turisme i rondarà increments del 3% interanual a Andalusia, Balears, Canàries, Catalunya, Múrcia i la Comunitat Valenciana al llarg del bienni 2017-2018.

EL BREXIT, UN FOCUS DE VULNERABILITAT TURÍSTICA

L'esgotament en el creixement del turisme afectarà especialment les Illes Balears (+2,6%) i Canàries (+2,5%), segons aquest centre d'anàlisi, que atribueixen "la baixa productivitat dels llocs de treball creats" i "la dificultat d'incrementar la despesa per turista".

Així mateix, temen que la depreciació de la lliura enfront de l'euro, que encarirà als turistes britànics les visites, suposin un focus de vulnerabilitat per a les illes a partir d'ara.

BBVA Research també anticipa "una reducció de l'heterogeneïtat en el creixement entre Comunitats Autònomes", doncs a la moderació de la demanda interna en regions ja esmentades s'uneix unes millors perspectives en zones rurals, com Aragó (+2,9%), Galícia (+2,8%), País Basc(+2,8%), Castella i Lleó (+2,8%), Castella-la Manxa (+2,8%), Navarra (+2,8%) o Extremadura (+2,8%).

El centre d'estudis argumenta les seves previsions en un potencial millor comportament de les exportacions de béns i el menor nivell d'apalancamiento en aquestes comunitats, relativament baix. BBVA creu que aquestes regions, el creixement de les quals va ser menor per un menor pes del turisme, estan menys exposades a una desacceleració del sector, i a una possible alça dels tipus d'interès.

Així, el seu economista cap per a Espanya i Portugal, Miguel Cardoso, creu que "estaran en una millor posició per aprofitar l'impuls d'una política monetària expansiva i també, cap a endavant, seran menys vulnerables als canvis que pugui tenir la política monetària en els propers mesos".

PREVISIÓ DAVANT UN FUTUR AJUST FISCAL

En tot cas, Cardoso adverteix que regions com Extemadura, unida a Cantàbria (2,5%) --regió amb menys perspectiva de creixement juntament amb la veïna Astúries (+2,2%)-- podrien encarar dificultats en haver d'afrontar un ajust superior a la mitjana per controlar el seu dèficit, al revés de regions com Andalusia (+2,7%), adverteix Barroso.

Les regions amb major caiguda de la població, com Galícia, Aragó o Castella i Lleó podrien experimentar un major avanç del PIB per càpita. Per contra, el menor creixement del PIB en Balears i Canàries, i el major creixement de la població a Madrid, podrien donar lloc a creixements del Producte per habitant lleument inferiors a la mitjana en aquestes regions.