Publicat 30/4/2019 14:38:53 +02:00CET

Rajoy i Santamaría s'acullen a un dictamen del Consell d'Estat per no comparixer pel 155 al Parlament

Rajoy y Santamaría se acogen a un dictamen del Consejo de Estado para no comparecer por el 155
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy i l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría s'han acollit a un dictamen del Consell d'Estat per no comparixer en la comissió d'investigació sobre el 155 al Parlament.

Tots dos estaven citats aquest dimarts per comparixer, per no han acudit a la comissió i han enviat un escrit al president de la Cambra, Roger Torrent, en qu alleguen que un dictamen del 25 d'abril del Consell d'Estat --del qual forma part Santamaría-- conclou que no estan obligats a "atendre la sollicitud de compareixena" en aquesta comissió.

L'escrit, recollit per Europa Press, va ser enviat aquest dilluns, encara que no ha arribat al Parlament fins aquest dimarts quan ja s'havia aixecat la sessió de la comissió, i assenyala que l'informe del Consell d'Estat conclou que "els membres del Govern de l'Estat, actuals i pretrits, no estan obligats" a comparixer a la Cambra catalana.

Juntament amb Rajoy i Santamaría, l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal també estava citada aquest dimarts i tampoc no hi ha assistit, per ha enviat un text diferent que sí que ha arribat a temps per a la comissió i que argumenta que el Govern central no pot sotmetre's al control d'un parlament autonmic, de manera que considera que no hi ha de comparixer.

"Jurídicament no és possible la meva compareixena davant la comissió parlamentria autonmica i no afectaria a la meva persona l'obligatorietat de compareixena" que estableix el reglament del Parlament, defensa el burofax de Cospedal.

PRECEDENT

Rajoy i Santamaría ja van ser citats el 2017 per la comissió d'investigació sobre l'operació 'Catalunya' al Parlament i també van rebutjar assistir al Parlament.

Llavors van esgrimir un informe del Consell d'Estat, que establia que "no resulta obligat atendre el requeriment de compareixena" que pogués adrear-se al president, a la vicepresidenta, ministres i exministres, alts crrecs i ex-alts crrecs de l'Estat i membres en actiu o no de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.