Publicat 15/10/2014 12:38

Rajoy diu haver actuat amb diligència davant de les irregularitats en les caixes i demana que se li reconegui

Mariano Rajoy
EUROPA PRESS

Díez exigeix que el FROB es personi com a acusació en el cas Bankia i Lara acusa el president de ser "còmplice" per no voler investigar

MADRID, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, defensa que el seu Govern ha actuat "amb rapidesa i amb diligència" davant de les targetes opaques de Caja Madrid i altres irregularitats detectades en les caixes d'estalvis nacionalitzades, i ha demanat a l'oposició que se'ls reconegui aquest treball. "Hem fet el que un Govern ha de fer en una circumstància com aquesta", ha afegit.

Així s'ha pronunciat durant la sessió de control al Govern estatal en el Ple del Congrés, on el president de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), Cayo Lara, ha acusat l'executiu de ser "còmplice" del "major frau de la Democràcia" per no voler obrir una comissió d'investigació parlamentària sobre la fallida de les caixes, mentre que la líder d'UPyD, Rosa Díez, li ha exigit una vegada més que emplaci el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que es personi com a acusació en el cas Bankia.

Davant d'aquestes acusacions, el president ha recordat que el Govern d'Espanya ha actuat en diferents coalicions davant de la crisi del sector financer. D'una banda, ha propiciat una "reestructuració d'importants dimensions" per canviar el "disseny" de les caixes d'estalvis i, d'altra banda, ha promogut una "investigació" a través del FROB.

20 CASOS MÉS "EN ELS PRÒXIMS DIES"

Fruit d'aquestes auditories internes, s'han enviat a la Fiscalia Anticorrupció una vintena d'operacions presumptament irregulars detectades en Bankia --incloent l'assumpte de les targetes opaques-- i "en les pròximes hores" s'enviaran 19 més, que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja va explicar estan relacionades amb operacions de crèdit i immobiliàries a Catalunya Caixa (CX) i Novocaixagalicia (NCG).

Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció ha iniciat ja diligències per "possibles delictes d'administració deslleial o apropiació indeguda" i ha enviat el cas a l'Audiència Nacional, que al seu torn ha sol·licitat informació als perits del Banc d'Espanya per "determinar la transcendència penal dels fets".

"Hem fet el que un Govern ha de fer en una circumstància com aquesta. Hem investigat, si no ho haguéssim fet no haurien sortit a la llum aquests fets (de les targetes 'b'). S'està actuant amb transparència total. I quan algú actua amb rapidesa, amb diligència i es fan les coses bé i es posa tot a disposició de la Fiscalia i el jutge, no està de més reconèixer-lo", ha reprotxat el president.

EL FROB ESTÀ PERSONAT

D'altra banda, Rajoy ha subratllat que el FROB "està personat" en la causa de Bankia, de la qual el tema de les targetes opaques és una peça separada, i ha garantit que "demanarà la devolució de totes les quantitats", matisant a continuació que es farà "sempre que el jutge determini que s'han cobrat de manera indeguda".

Tot i això, també ha defensat que dos anys després de la intervenció de Bankia aquesta entitat "ofereix una doble lliçó", ja que avui és "una marca recuperada amb expectatives de futur i reconeixement en els mercats internacionals" i alhora "tots els comportaments irregulars que no tenen cabuda en una gestió professional estan posats a disposició de la Justícia".

Finalment, el president ha recordat que al Congrés s'han creat dues subcomissions --una per seguir la reestructuració financera i una altra per "garantir la transparència" en la venda de productes complexos-- i que s'ofereix informació detallada i freqüent a través dels informes del FROB i de les pròpies compareixences del titular d'Economia, que tornarà a acudir a seu parlamentària en els pròxims dies.

"Per tant, discrepo que hi hagi un dèficit d'actuacions o d'informació parlamentària, i en aquest moment els qui estan fent la investigació és el FROB, la Fiscalia i el Poder Judicial", ha tancat, rebutjant així una vegada més la possibilitat de crear una comissió d'investigació parlamentària sobre la fallida de les caixes d'estalvis.

CÒMPLICE DEL FRAU

Tot i això, per a Cayo Lara la "negativa" del PP a crear aquesta comissió els "fa còmplices de la major estafa de la Democràcia", ja que les responsabilitats penals es dirimeixen als jutjats però les responsabilitats polítiques "cal determinar-les al parlament". "L'acuso d'impedir que els espanyols puguem conèixer tota la veritat sobre la major estafa de la Democràcia. Aquest país té dret, i això es fa amb una comissió d'investigació", ha afegit.

A continuació, el líder de la coalició d'esquerres s'ha preguntat "per què no vol el PP que el Parlament investigui" i prefereix "protegir els responsables de l'espoliació de les caixes", insinuant que potser és per "protegir els governs de les comunitats autònomes" amb entitats intervingudes, els directius i consellers investigats i els responsables del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Finalment, Lara ha lamentat que la contínua negativa del PP a aquesta comissió d'investigació ha fet que el país hagi "perdut gairebé tres anys" per conèixer la veritat, el que hauria evitat una "sospita generalitzada" sobre el sistema financer i hauria permès "detectar les irregularitats i que els seus autors estiguessin com a mínim davant dels tribunals".

En canvi, en aquest temps només s'ha descobert que "uns quants insolents i pocavergonyes han abusat escandalosament d'unes targetes que altres insolents els van lliurar". "Estem apartant els 'targeteros' i han de tornar el que han gastat, però no sabem a canvi de què se'ls van donar. Només sabem que estem pagant més de 40.000 milions d'euros saquejats i que no hi ha ningú a la presó. No sabem les causes que van provocar la intervenció de les caixes ni qui són els responsables de la major estafa de la Democràcia, que estem pagant tots els espanyols", ha tancat.

NI TOT EL QUE ES POT NI TOT EL QUE ÉS DEU

També Rosa Díez veu insuficient el que l'executiu ha fet fins ara. "El Govern espanyol no ha fet ni tot el que pot ni tot el que deu", ha espetat el president, posant com a exemple que el FROB podria personar-se com a acusació en el cas Bankia, que el Govern estatal pot exigir que s'aclareixi aquest cas i que es "posi els seus responsables davant de la Justícia", i que es deurien al jutjat les quantitats que es recuperin de les targetes opaques per rescabalar els accionistes i preferentises de Caja Madrid.

I és que per a la líder de la formació magenta, al marge de les actuacions d'auditoria forense de les entitats nacionalitzades i de la reestructuració financera, cal prendre mesures de transparència, ja que les irregularitats de les caixes d'estalvis, començant per l'escàndol de les targetes opaques, són conseqüència de la "corrupció política" i de la "politització" d'aquestes entitats.

"Els partits polítics, els sindicats, les associacions empresarials que parasitaven els organismes de les caixes van dissenyar un sistema corrupte de sobresous del qual es van beneficiar durant anys. És al disseny del sistema, no només a l'ús de les targetes, on està la corrupció", ha assenyalat la diputada basca, recomanant a l'executiu que en lloc d'"amenaçar les empreses de l'íbex-35" es posi en contacte amb els "barons territorials" del PP per a què "els expliquin com van muntar el frau. Obtindran molta informació. Després se la passen a la Fiscalia i així es depuren responsabilitats. És el que ha de fer", ha tancat Rosa Díez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés