Actualitzat 30/08/2016 18:04 CET

Rajoy avisa que l'alternativa al seu Govern és un pacte de "mil colors" amb independentistes o eleccions

Debate investidura de Rajoy
EUROPA PRESS

Pregunta al PSOE si pensa a repetir els comicis i quantes vegades

Alerta que la recuperació es pot desaprofitar si continua la paràlisi i urgeix a aprovar els pressupostos

MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha advertit que les úniques alternatives possibles al Govern espanyol "moderat" que es proposa encapçalar són un pacte de "mil colors" que inclogui partits independentistes que volen trencar la unitat territorial d'Espanya o repetir un altre cop les eleccions.

En la seva intervenció en el debat d'investidura, el candidat nomenat pel Rei ha donat tres raons per demanar la confiança de la Cambra: Perquè Espanya necessita un Govern espanyol "amb urgència", perquè els espanyols han optat "amb claredat" pel PP dues vegades successives des del mes de desembre i perquè "no existeix una alternativa raonable" a la seva.

Rajoy ha valorat l'"extraordinària" feina desplegada pel seu Govern i per tota la societat espanyola per superar la crisi econòmica en un termini breu, una "història d'èxit" que, segons ha dit, es reconeix fora d'Espanya. Però ha advertit que aquest "horitzó de prosperitat" es pot "ennuvolar", que la recuperació econòmica es pot desaprofitar "per culpa de la paràlisi política" i això "no seria just".

A Espanya urgeix un Govern espanyol, ha insistit, perquè s'ha compromès amb la UE a reduir el dèficit per sota del 3% del PIB per al 2018, fet que obliga a adoptar una sèrie de mesures, entre aquestes hi ha la de presentar un projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2017.

RISC DE SANCIONS EUROPEES

Les conseqüències de no complir les exigències de Brussel·les serien "d'extrema gravetat", ha alertat, i inclourien "sancions" per al país o pèrdua de finançament europeu, per no esmentar el menyscabament a la credibilitat guanyada.

Però és que a més, dels pressupostos depenen les prestacions que gairebé 14 milions d'espanyols reben tots els mesos, però també el finançament de les Comunitats Autònomes i ajuntaments --i els serveis socials que presten-- així com les inversions i les ofertes públiques de feina, ha recordat.

La segona raó esgrimida per Rajoy per a liderar un Govern espanyol és la confiança que han dipositat en ell els espanyols. Ha recordat que el PP va ser l'única força política que va millorar els seus resultats el 26 de juny respecte als comicis del 20 de desembre.

"Sóc aquí perquè així ho han volgut els espanyols", ha sentenciat Rajoy, que ha interpretat que els votants "s'han fiat més del que veuen amb els seus ulls del que els expliquen alguns", han reconegut que el Govern espanyol de Rajoy ha sabut "redreçar" la nació i han preferit el PP perquè no creuen que altres partits "puguin o sàpiguen" gestionar el país en la forma que convé als espanyols.

I en tercer lloc, Rajoy ha reivindicat el seu projecte com el "més convenient i raonable" per als espanyols, "excepte que algú --ha dit-- pretengui joguinejar o prefereixi repetir les eleccions.

Un Executiu central presidit per ell --ha insistit Rajoy-- és l'únic amb possibilitats reals de continuar la tasca empresa per a la recuperació de l'economia, per atreure inversions, que continuï creant ocupació, sense necessitat de perdre un any "posant-se al dia" o resolent "les seves contradiccions internes".

UN GOVERN ESPANYOL SENSE HIPOTEQUES

"La meva proposta és l'única possibilitat real que Espanya pugui gaudir d'un Govern espanyol moderat, que no sigui una aventura de radicalisme, ineficàcia i incertesa", ha asseverat Rajoy, que no veu més alternatives a la seva que repetir els comicis o conformar "un model de Govern espanyol de mil colors" amb partits independentistes que estaria "hipotecat per les exigències" de les forces que busquen "desafiar" les institucions democràtiques i "trencar" la unitat territorial d'Espanya.

I precisament un Govern espanyol fort, estable, sense hipoteques, que inspiri confiança i previsibilitat és el que necessita el país. "Massa decisions econòmiques esperen cauteloses, pendents del rumb que emprenguem. I amb elles, diverses inversions de capital, iniciatives empresarials, ofertes de feina... que no volen arriscar-se fins a revelar què passarà a Espanya", ha argumentat.

"Se'ns reconeixen grans perspectives de creixement, però tots sabem que estan lligades al rumb actual de l'economia espanyola i que són incompatibles amb qualsevol classe d'aventura econòmica", ha incidit, i ha apel·lat a l'oposició, en particular a les forces "que defensen els valors" de la Constitució, a treballar en la recerca d'acords per implantar "les grans reformes" que necessita Espanya, en particular .

FORMAR GOVERN ESPANYOL, RESPONSABILITAT DE TOTS

Per això, ha afirmat que el "futur immediat" d'Espanya "està pendent del que es decideixi en aquest debat", de manera que la formació d'un Govern espanyol a Espanya, i si es té en compte que Rajoy encara no supera la majoria absoluta després dels pactes amb Ciutadans i Coalició Canàries (amb els quals suma 170), és "una responsabilitat compartida, ineludiblement compartida, davant de la qual ningú hauria de mostrar-se indiferent".

"Excepte que en aquest debat algú expressi el contrari, he de suposar que tots desitgem que Espanya eviti unes noves eleccions. O és que algú aquí està pensant a convocar novament els espanyols a les urnes? I quantes vegades estaria disposat a fer-ho?", ha preguntat en una clara al·lusió al PSOE.

També dirigint-se als socialistes, Rajoy ha argumentat que aquesta responsabilitat compartida a l'hora que es formi un Govern espanyol "no té res a veure amb el paper que cadascun desenvolupi al llarg de la futura legislatura, sigui en el Govern espanyol o en l'oposició".

"Òbviament hi ha d'haver-hi una oposició, perquè algú ha de controlar el Govern espanyol, però això passa perquè hi hagi Govern", ha raonat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés