Publicat 16/03/2015 11:06

Rajoy assegura que a la pròxima legislatura es pot arribar als 20 milions d'ocupacions

Mariano Rajoy
EUROPA PRESS

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que a la pròxima legislatura es pot arribar als 20 milions de llocs de treball, 500.000 cada any, sempre que es mantingui l'actual política econòmica, "que està funcionant i que a fora s'està valorant positivament".

Rajoy, a una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, ha indicat que Espanya estarà "millor" d'aquí 12 mesos perquè hi haurà més gent treballant i l'Estat recaptarà més per continuar conservant i millorant els serveis públics, si bé ha afirmat que "cal no confiar-se mai" i, per tant, "cal no parar".

Així, ha assegurat que en la pròxima legislatura Espanya podrà arribar als 20 milions de llocs de treball a finals del 2019, després que entre el 2014 i el 2015 es creessin un milió de llocs de treball. "Si ja els vam tenir, no hi ha cap raó per no tornar-los a tenir", ha subratllat.

Per aquesta raó, ha assenyalat que "en absolut" és aventurat parlar de crear un milió d'ocupacions en dos anys, ja que el 2014 Espanya va crear 444.000 llocs de treball creixent a l'1,4%, mentre que aquest any creixerà "clarament per sobre del 2%", per això és molt probable que es creïn més de 500.000 llocs de treball.

En aquest sentit, ha dit que la "principal amenaça" que viu Espanya en aquest moment i que podria fer malbé aquestes previsions és que no es mantingui l'actual política econòmica i es facin "coses contràries a la lògica i al sentit comú".

Després de preguntar-li per l'augment de la desigualtat durant els anys de la crisi, el cap de l'Executiu central ha afirmat que Espanya ha viscut una crisi "descomunal" --"la més forta en desenes d'anys"-- i, tot i això, ha preservat el sistema públic de pensions i els subsidis d'atur, amb un sistema sanitari "dels millors del món" i un sistema educatiu "molt avançat".

BAIXA LA DESIGUALTAT

Dit això, ha admès que, tot i haver "mantingut el tipus i els grans serveis públics", és veritat que entre el 2008 i el 2012 els índexs de desigualtat es van incrementar a Espanya, però ha afirmat que el 2013, "per primera vegada en set anys", van començar a baixar i s'ha mostrat convençut que el 2014, tot i que encara no hi ha dades, van continuar baixant.

"Per millorar aquests índexs, perquè hi hagi més classes mitjanes, cal crear ocupació, perquè la gent que treballa paga impostos; l'Estat recapta més i pot dedicar més a la Sanitat, Educació, Serveis Socials. Però Espanya ha aconseguit mantenir els pilars bàsics de l'estat del benestar i això ens ha d'ajudar a encarar el futur", ha reiterat.

D'altra banda, Rajoy s'ha referit també al fet que "la cosa més important" que ha fet el seu Govern en aquesta legislatura ha estat "evitar el rescat malgrat les pressions" que rebia perquè el demanés, i ha recordat que alguns dels països que l'han sol·licitat, a més de perdre la seva sobirania econòmica, han hagut de baixar un 40% les pensions i treure més de 30.000 funcionaris.

"Evitar el rescat ha estat la cosa més important i va costar molta feina, i vaig haver de prendre decisions que anaven en contra de la meva manera de pensar (...). Es tractava de salvar Espanya d'una situació dramàtica", ha reiterat Rajoy, després d'admetre que Espanya sí que va haver de demanar un rescat financer, si bé ha assegurat que "no té res a veure" amb el rescat d'un país.

RESCAT FINANCER

En aquest sentit, ha dit, després de recordar que presideix un Govern de centre dreta, que ha hagut de nacionalitzar bancs, però ha defensat que va ser una decisió "bona per a l'interès general" perquè deixar fer fallida als esmentats bancs hagués suposat la pèrdua de dipòsits de molts estalviadors. "Va ser molt dur trobar-se la meitat del sistema financer espanyol trencat. Avui ha passat els test d'estrès i és un dels més solvents d'Europa", ha afegit.

Finalment, Rajoy s'ha referit a les veus que afirmen que si Grècia surt de l'euro, el següent país a fer-ho seria Espanya, i ha assegurat que "això no té cap sentit" perquè "per sort", la situació dels dos països "no té res a veure". Tot i això, ha assegurat que Espanya no desitja que Grècia surti de la moneda única.

El president del Govern espanyol ha indicat que el país grec, que no es financia als mercats i el seu principal creditor és la UE, ha de complir amb els seus compromisos com ho fan la resta dels 27 països de la UE. "Estem en condicions de continuar ajudant Grècia, però també s'ha d'ajudar a si mateixa", ha subratllat Rajoy, després d'afirmar que "carregar contra Alemanya és un error" perquè no es pot "caminar per la vida donant garrotades als altres. Les coses es resolen de manera civilitzada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés