De Quinto (Cs) avisa que la situació a Catalunya pot llastrar l'economia espanyola i demana deixar el "bonisme"

Publicat 3/11/2019 12:13:06CET
De Quinto: "La negación del PSOE sobre la desaceleración económica traerá más desempleo e impuestos"
CS

Acusa el Govern central de "minimitzar" la desacceleració i reclama que es prenguin mesures ja per anticipar-se a una possible recessió

MADRID, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

El dirigent de Ciutadans Marcos de Quinto, un dels responsables del programa econòmic del partit, ha advertit que la situació política a Catalunya pot acabar llastrant l'economia espanyola, per la qual cosa ha demanat que s'acabi el problema ja i es deixi el "bonisme".

"La desacceleració a Catalunya pot començar a llastrar també a nivell nacional, i això és un problema", ha assenyalat en una entrevista amb Europa Press, i ha lamentat que "s'han perdut moltes oportunitats" que Espanya podria haver aprofitat, per exemple acollint les seus d'organismes i empreses que han abandonat el Regne Unit pel Brexit.

Per això, De Quinto ha subratllat la necessitat de resoldre aviat la qüestió de Catalunya. "Portarà temps, però crec que cal posar-se ja seriosos i començar a tirar cap a davant", ha afirmat. Ciutadans porta temps reclamant que s'apliqui l'article 155 de la Constitució per cessar el president de la Generalitat, Quim Torra, i que el Govern central assumeixi el control.

I en aquest àmbit, al seu parer, "el bonisme ja s'ha intentat", primer amb el Govern de Mariano Rajoy i ara amb el president Pedro Sánchez, que pensava que "amb diàleg tot es solucionaria". Això no ha funcionat i ara "estem en una situació fins i tot pitjor que en l'època de Rajoy", ha conclòs.

RISC DE RECESSIÓ

De Quinto, que va ser portaveu d'Economia de Cs al Congrés i ara repeteix com a candidat per Madrid en les eleccions generals, ha expressat la seva preocupació per la possibilitat que la desacceleració de l'economia espanyola s'agreugi i fins i tot comenci una recessió.

Des del seu punt de vista, existeix un risc que això passi "si el Govern espanyol segueix tractant de minimitzar" la desacceleració, "sempre inflant el pit" quan diu que el PIB d'Espanya creix per sobre de la mitjana europea, i "si no canvia radicalment les seves polítiques econòmiques" d'incrementar els impostos i la despesa pública.

Segons l'ex-vicepresident de Coca-cola, Espanya té cinc vulnerabilitats que arrossega des de fa temps perquè ni els governs del PP ni els de el PSOE han dut a terme les reformes necessàries per combatre-les: una alta taxa d'atur, un nivell de deute "tremend", una economia submergida "absolutament inacceptable", un sistema de pensions "inviable a mig i llarg termini" i un retard en la digitalització.

Amb aquesta situació i la desacceleració actual, no es pot fer com el PSOE, segons De Quinto: "Quan venia una crisi, primer la negaven, després la minimitzaven i, quan la crisi està totalment a sobre, tracten de pal·liar els seus efectes" en la població.

MILLORAR LA PRODUCTIVITAT I LA COMPETITIVITAT

A Ciutadans "pensem que és possible anticipar-se i provar de combatre aquesta crisi mantenint el nivell d'activitat econòmica del país", i això s'aconsegueix millorant la productivitat i la competitivitat per poder "guanyar participació de mercat", ha explicat.

Si no s'actua, només cal "esperar a que caigui la recessió, que la gent perdi els seus llocs de treball i després pujar els impostos a les empreses" per mitigar els efectes de la crisi, però aconseguint únicament "agreujar-la", ha afegit.

El diputat de la formació taronja aposta per prendre mesures perquè "els hi vagi bé als motors de l'economia", les empreses, perquè són les que generen creixement econòmic i ocupació. Concretament, veu necessari reduir la pressió fiscal que suporten, ajudar les petites empreses a augmentar la seva grandària i crear un entorn que atregui inversions.

Per aconseguir això últim, veu fonamental que el país tingui estabilitat política i social, perquè així "serà més atractiu per posar els diners". Això significa, segons De Quinto, "menys conflictes i nacionalismes", i per això proposa exigir almenys el 3% dels vots perquè un partit tingui representació al Congrés, cosa que podria dificultar l'entrada de forces independentistes i nacionalistes.

Així mateix, ha esmentat altres aspectes necessaris per atreure els inversors, com la seguretat jurídica i l'agilitació dels processos judicials, que exigeixen "despolititzar la Justícia i dotar-la de recursos", o la "predictibilitat legislativa" i la simplificació de les lleis.

Però també l'absència de corrupció, l'existència d'òrgans reguladors "seriosos i rigorosos", un marc laboral flexible, un capital humà format i "amb coneixements útils que permetin la seva ocupabilitat", unes bones infraestructures, un cost de l'energia assequible i una bona connectivitat.