Publicat 10/5/2020 17:17:36 +02:00CET

Quim Torra estén la mà a l'oposició: "És moment de construir i acceptar idees"

El president de la Generalitat, Quim Torra, en la roda de premsa posterior a la novena reunió de presidents autonòmics, a 10 de maig de 2020.
GENERALITAT DE CATALUNYA

   "En aquest país no hi haurà retallades"

   BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest diumenge que el Govern vol treballar al costat de l'oposició per fer front a la crisi del coronavirus: "És moment de construir i acceptar idees".

   En una roda de premsa telemàtica aquest diumenge, ha ofert la "mà estesa a l'oposició" per pactar amb els partits mesures que permetin sortir de la crisi econòmica i social que comporta la pandèmia.

   Ha posat, com a exemple a seguir, el consens que es va aconseguir entre Govern i oposició amb la Llei de normalització lingüística, i ha afegit: "Ningú entendria que ens baralléssim per subtileses o renyines polítiques que són d'un interès menor".

EN EL PARLAMENT

   El Govern escoltarà "tothom" per veure si són possibles aquests consensos, també en el marc del Ple específic per abordar la situació de la pandèmia que Torra ha demanat convocar al president del Parlament, Roger Torrent.

   Per a aquest ple encara no hi ha una data fixada, però el Govern hi respondrà "totes les preguntes sobre les quals hi hagi resposta" referent a l'emergència sanitària.

   "I ara ja hi ha una a què li puc respondre: en aquest país no hi haurà retallades. No hi haurà retallades; gastarem, ens adaptarem", ha assegurat.

   Preguntat per una possible exoneració de l'Impost de Successions a Catalunya, ha dit que el Govern ho estudiarà en el marc de la Comissió econòmica constituïda per avaluar les mesures econòmiques de la Generalitat enfront de la pandèmia; també hi estudiaran eventuals reconduccions de partides dels Pressupostos.

ENDURIR LA FASE 1

   Sobre si el Govern es planteja adoptar mesures que endureixin el marc d'activitats permeses en la fase 1, com ha fet el Govern d'Euskadi, ha dit que ho estudiaran.

   Ha reiterat que les mesures vigents, en el que depengui de la Generalitat, es pendran amb base al criteri dels experts per avaluar "com donar les millors respostes".

   En la mateixa línia, recolza aquelles comunitats autònomes que basen les seves peticions en opinions d'experts i científics, com és el cas de la Comunitat Valenciana, ha dit.