Publicat 22/12/2019 16:40:56 +01:00CET

Quim Torra diu que la memòria històrica es basa "en la justícia, la veritat i la reparació"

El president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte d'homenatge als exiliats de Banyoles
GENERALITAT

GIRONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest diumenge que la memòria històrica s'ha de basar "en el record, la justícia, la veritat i la reparació", en l'acte d'homenatge als exiliats de Banyoles i la comarca del Pla de l'Estany (Girona).

"No és possible fer una tasca de memòria històrica si no la acabem amb reparació", ha subratllat el president de l'executiu català en l'acte celebrat al pavelló de la Draga del municipi.

El president ha afirmat: "Vam ser capaços de resistir el franquisme i l'exili, perquè sabíem que en la resistència hi havia l'ànima de la nació", i ha defensat que era impossible pensar resistir si no hi havia esperança que les coses podrien canviar.

"Avui, aquí, podem donar-vos les gràcies i reparar d'alguna manera aquelles injustícies", ha sostingut Torra, que ha assegurat que l'homenatge ha estat ple d'emoció.

Ha opinat que l'acte el fa sentir orgullós del país i ha explicat que ha assistit a homenatges semblant: "Però mai a un acte en què es reparessin també els nostres exiliats. Ha estat un exemple de dignitat i reparació", ha destacat.

L'acte ha comptat amb la presència de més de 150 veïns de Banyoles i de la comarca on van haver de fugir a l'exili el 1939 i han recollit diplomes de reconeixement en honor els seus familiars, i també han intervingut l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Francesc Castañer.