Publicat 30/09/2020 19:47

Quim Torra demana al TSJC que deixi en suspens l'execució de la seva inhabilitació

El ja expresident de la Generalitat Quim Torra intervé durant una sessió plenria monogrfica en el Parlament sobre la seva inhabilitació, a Barcelona, Catalunya (Espanya), a 30 de setembre de 2020.
David Zorrakino - Europa Press

Allega un error en declarar la fermesa de la condemna i demana esperar que el TC resolgui el seu recurs

BARCELONA, 30 set. (EUROPA PRESS) -

La defensa de l'expresident de la Generalitat Quim Torra ha demanat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que deixi en suspens l'execució de la sentncia per la qual va ser inhabilitat.

En el recurs de súplica, consultat per Europa Press, el lletrat Gonzalo Boye demana deixar sense efecte l'acte del dilluns en el qual el TSJC va acordar executar la pena d'inhabilitació per un delicte de desobedincia, que va dictar després que el Tribunal Suprem (TS) avalés la seva sentncia.

L'advocat sosté que l'acte del TSJC declara la fermesa de la sentncia del TS --que va resoldre el recurs de cassació-- per "sense haver-se declarat la fermesa de la sentncia" del TSJC, que va condemnar a Torra el 19 de desembre de 2019.

Així, esgrimeix la "nullitat manifesta de l'execució efectuada" el dilluns, en fer-se sense declarar abans la fermesa de la sentncia condemnatria.

"VULNERACIÓ" DE DRETS

"No havent estat declarada la fermesa de la indicada sentncia de 19 de desembre de 2019 dictada per aquesta Sala, de cap manera procedia la seva execució, havent-se produt l'ensima vulneració dels drets fonamentals", retreu Boye en el recurs.

Per tot, el lletrat demana que la suspensió de la inhabilitació es mantingui fins que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunci sobre el recurs d'empara que la defensa de Torra ha presentat.

Ho justifica amb un acte del Suprem de 1998, que recull que "no correspon al TS ni a cap altre rgan de la jurisdicció ordinria resoldre sobre la petició de suspensió d'execució com a conseqüncia de la interposició del recurs d'empara davant el TC, sinó que aix competeix exclusivament a aquest últim Tribunal".

Boye assenyala que és la Sala penal del Suprem la que pot decidir si paralitzar o no l'execució de la sentncia mentre el TC resol el recurs d'empara, i cita també un acte del TS en 1995: "Procedir en principi acordar la suspensió si les resolucions judicials afecten a béns o drets del recurrent en empara d'impossible o molt difícil restitució al seu estat anterior".

"REGLES DE LA PRUDNCIA"

Per aix, apella a "les regles de la prudncia a les quals es referia la Sala penal del Tribunal Suprem" en les actuacions de 1998 i 1995 per sollicitar que se suspengui la inhabilitació de Torra fins que el TC es pronunci, seguint aquesta jurisprudncia.

Assenyala "les greus conseqüncies que té l'execució d'una condemna d'inhabilitació, no només pel M. H. Sr. Quim Torra i Pla, sinó per al conjunt del sistema institucional de la Generalitat", i demana a més suspendre la pena mentre el TSJC resol aquest recurs de súplica.

Aquest mateix dimecres, el TSJC ha ajornat la vista --estava assenyalada pel 5 d'octubre-- per acordar els termes del compliment de la condemna de Torra, després que el seu lletrat hagi allegat incompatibilitats d'agenda.