Publicat 12/6/2019 17:05:32 +02:00CET

Quim Torra compareix aquest dijous al Parlament en el primer ple després de finalitzar el judici

Torra reivindica haver reactivat Catalunya i la veu "a punt per viure en llibertat"
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà aquest dijous al Parlament per valorar el primer any del seu Govern en el que serà el primer ple de la Cambra catalana després de la finalització del judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

La compareixença de Torra arriba després que la setmana passada es complís un any de la constitució del seu Govern, sobre el qual ja va presentar un balanç en una roda de premsa al Palau de la Generalitat.

En aquesta ocasió Torra farà la valoració d'aquest primer any de mandat davant del ple i amb un temps il·limitat, després els grups tindran deu minuts per intervenir, i posteriorment el president podrà obrir un torn de rèplica per contestar l'oposició.

Torra farà aquesta compareixença a petició pròpia, perquè va demanar a la Cambra intervenir en el ple després que el PP sol·licités una compareixença del president per fer balanç del primer any del Govern.

No obstant això, primer el ple ha de votar aquesta sol·licitud, encara que el resultat d'aquesta votació no tindrà transcendència perquè Torra compareixerà igualment en haver-ho demanat ell mateix.

ORDRE DEL DIA

Aquest ple se celebrarà aquest dijous i divendres, i no dimecres i dijous com és habitual, perquè Torra, alguns consellers, el president del Parlament, Roger Torrent, i diversos líders sobiranistes han assistit aquest dimecres a l'última sessió del judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

Així, el ple començarà aquest dijous a les 9.30 hores amb el debat i la votació de la proposta per tramitar en lectura única la proposició de llei dels comuns per modificar la llei de prestacions socials de caràcter econòmic, que si s'aprova s'obrirà un termini d'esmenes i aquest divendres es farà la votació final de la iniciativa.

Posteriorment, se celebrarà la sessió de control a Torra i als consellers, i després es farà la compareixença del president sobre el primer any del Govern.

En l'ordre del dia també s'inclou el debat i la votació perquè el Parlament torni a presentar al Congrés una proposta per despenalitzar l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi, perquè la Cambra catalana ja ho va demanar el 2018 però la iniciativa va acabar decaient a les Corts generals en finalitzar la legislatura.

A més, el ple designarà els membres de diversos òrgans que depenen del Parlament: la comissió de control de les consultes populars no referendàries; el comitè d'experts sobre el canvi climàtic; el consell assessor de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, i la junta de govern del Memorial Democràtic.

Així mateix, els grups faran interpel·lacions als consellers i presentaran mocions, entre les quals destaquen una de Cs que demana reprovar els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, una d'ERC que reclama al Govern central que retiri el control financer sobre la Generalitat, i una del PSC-Units que insta el Govern a augmentar els agents de seguretat als centres d'acolliment de menors.